default-logo

Argeș. Cel mai longeviv coregraf aniversat pe scenă, la 85 de ani

Cel mai longeviv instructor coregraf de dansuri populare din Argeș și unul dintre cei mai reprezentativi din România, va fi aniversat azi, la venerabila vârstă de 85 de ani, pe scena Festivalului „Hora ca la Bârla”, care are loc în localitatea sa natală.
Este vorba de profesorul Voicu Dumitrescu născut, crescut și trăit aici, dascăl renumit și director al școlilor din Bârla și Mozăceni Vale până la pensionare.
Voicu Dumitrescu s-a născut pe data de 8 august 1937 în Bârla și a profesat încă de la absolvire facultății ca profesor de istorie.
A educat zeci de generații de tineri, dar a avut grijă și de păstrarea tradițiilor zonei, a dansului specific sudului României și a costumului popular de sărbătoare.
Amintim că în fiecare primă duminică din luna august aici are loc sărbătoare „Hora ca la Bârla”, o manifestare folclorică de tradiție și totodată concursul național de dansuri populare „Floare de Câmpie”, ambele manifestări inițiate de neobositul dascăl argeșean.
Manifestările de la Bârla vor începe la ora 15,00 și se vor desfășura pe o scenă special amenajată în aer liber, la acestea participând sute de persoane din Argeș și județele limitrofe.
Anul acesta, la concurs participă formații de dansatori din județele Argeș, Dolj, Gorj, Olt și Dâmbovița, fiind singurul concurs din Argeș dedicat exclusiv dansului și portului popular, tradițiilor și costumelor populare.
Conform tradiției, azi fiind și Ziua comunei, autoritățile îi vor premia pe cei mai merituoși tineri ai localității, dar și familiile cu peste 50 de ani de căsnicie.

Constantin PAȘOL

În fotografie prof. Voicu Dumitrescu (cu pălărie) alături de doi fii ai satului, Olimpia Doru și prof. Gheorghe Voicu (actualul primar al comunei)

Despre autor

Articole asemănătoare

  1. Petreanu Dănuț Reply

    Felicitări Maxime, Olimpia!

Lasă un răspuns

*