default-logo

Guvernul Greciei, zguduit la vârf de acuzațiile jurnaliștilor spionați

Guvernul conservator al Greciei este în plin scandal de supraveghere, după ce șeful serviciului de informații și un apropiat al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis și-au dat demisia în interval de o oră. Șeful serviciilor secrete din Grecia, Panagiotis Kontoleon, și-a oferit demisia din cauza unor „erori” de conducere în timpul mandatului, a declarat biroul lui Mitsotakis într-un comunicat. Anunțul că Kontoleon și-a dat demisia din funcția sa de șef al serviciului național de informații EYP a venit la mai puțin de o oră după ce și secretarul general al cabinetului premierului, Grigoris Dimitriadis, a demisionat.
Potrivit EURACTIV, demisiile au venit la o săptămână după ce liderul partidului de opoziție socialistă din țară, Nikos Androulakis, a depus o plângere la Curtea Supremă pentru „tentativă” de spionare a telefonului său mobil folosind malware Predator. Doi jurnalişti greci au întreprins, de asemenea, măsuri legale în acest an, după ce au susţinut că au fost victime ale supravegherii.
Androulakis a cerut o anchetă specială a Parlamentului asupra incidentului. „Nu m-am așteptat niciodată ca guvernul grec să mă spioneze folosind cele mai întunecate practice: „Am fost informat de Parlamentul European că a existat o încercare de a-mi defecta telefonul mobil cu software-ul de supraveghere Predator. A afla cine se află în spatele acestor practici dăunătoare nu este o chestiune personală, ci o datorie democratică”, a declarat Androulakis presei.
Guvernul a negat în mod constant orice implicare a statului, spunând că nu a cumpărat software de acest tip, dar disputele au stârnit un protest în țară. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yiannis Economou, a declarat că este „plauzibil” că indivizii au folosit Predator pentru a spiona și că toată Europa se confruntă cu amenințări de supraveghere.
Site-urile de investigații Reporters United și Inside Story l-au acuzat pe Dimitriadis – un nepot al premierului Mitsotakis – că ar fi legat de presupusele scandaluri de spionaj care i-au implicat pe Androulakis și pe jurnalistul grec Thanasis Koukakis.
Principalul partid de opoziție, de stânga Syriza, a numit afacerea „un scandal uriaș”.
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*