default-logo

Raport ONU. Jurnaliștii cambogieni, hărțuiți prin intermediul legislației restrictive

Toți cei 65 de jurnaliști intervievați pentru un raport recent elaborat în din Cambogia au declarat că s-au confruntat cu o anumită formă de interferență în cursul activității lor – și mai mult de 80% au descris că au fost supuși supravegherii, se confruntă cu restricții disproporționate sau inutile, inclusiv în legătură cu accesul la informație. „Descoperirile acestui raport sunt foarte îngrijorătoare și îndemn autoritățile să țină cont de recomandările noastre pentru a se asigura că mass-media își pot desfășura activitatea vitală în mod echitabil și transparent, în beneficiul tuturor cambogienilor”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.
Potrivit news.un.org, în raport, Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite (OHCHR) din Cambogia a subliniat declinul constant al libertății presei și al libertății de exprimare. De ani buni, autoritățile cambogiene au adoptat în mod activ legislație care restricționează spațiul civic în general și libertatea presei în special, subliniază raportul. Mai mult, au fost adoptate legi și alte instrumente pentru a împuternici autoritățile să cenzureze și să pună jurnaliștii sub supraveghere și să extindă capacitatea autorităților de a restrânge activitatea mass-media și libertatea de exprimare prin intermediul instanțelor.
Reducerea spațiului civic este adesea un preludiu la o deteriorare mai generală a drepturilor omului, a observat secretarul general António Guterres.
Starea libertății presei relevată în raport pune, de asemenea, în lumină situația femeilor jurnaliste, despre care se arată că sunt extrem de subreprezentate în Cambogia – mai puțin de unul din zece jurnaliști sunt femei.
Din ianuarie 2017, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului din Cambogia a documentat cazuri care implică 23 de jurnalişti care s-au confruntat cu acuzaţii penale pentru dezinformare, defăimare sau instigare, ca urmare a muncii lor.
OHCHR solicită, de asemenea, eliminarea cazurilor împotriva jurnaliştilor şi lucrătorilor mass-media, în cazul în care aceştia îşi exercită pur şi simplu dreptul la libertatea de exprimare.
„O mass-media liberă, independentă și pluralistă joacă un rol central în fiecare societate democratică”, a spus Înaltul Comisar. „Când apărăm libertatea presei, apărăm justiția, buna guvernare și drepturile omului”. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*