◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Condamnările pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, de la moarte la detenție

Un tribunal din Arabia Saudită a emis un verdict final în cazul uciderii în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, condamnând opt persoane la pedepse între şapte şi 20 de ani de închisoare, a anunţat presa de stat, preluată de Reuters şi AFP.
Cinci persoane au primit condamnări de 20 de ani de închisoare, o persoană a fost condamnată la zece ani de închisoare, iar doi oameni au primit pedepse de câte şapte ani, au informat agenţia de presă saudită SPA şi televiziunea de stat Al Ekhbariya.
Acest verdict, despre care s-a anunţat că este final, intervine după ce fiii lui Jamal Khashoggi au declarat, în luna mai, că i-au iertat pe ucigaşii tatălui lor. Persoanele condamnate nu au fost identificate.
Arabia Saudită a comutat astfel cele cinci sentinţe emise anul trecut, de condamnare la moarte, la pedepse de 20 de ani de închisoare, notează DPA.
Colaborator al „Washington Post” şi critic al regimului saudit după ce mai întâi a fost apropiat de acesta, Jamal Khashoggi a fost asasinat şi corpul său tăiat în bucăţi, în octombrie 2018, în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde s-a deplasat pentru a ridica un document.
El era în vârstă de 59 de ani la momentul morţii sale şi rămăşiţele nu au fost găsite.
Această crimă a aruncat Arabia Saudită într-una dintre cele mai grave crize diplomatice şi a pătat imaginea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, desemnat de unii oficiali turci şi americani drept comanditarul asasinatului.
După ce iniţial a negat asasinatul, iar apoi a avansat mai multe versiuni ale faptelor, Riadul a recunoscut, în cele din urmă, că acesta a fost comis de agenţi saudiţi, care ar fi acţionat singuri şi fără a primi ordine din partea conducătorilor.
Justiţia saudită s-a autosesizat în acest caz. La finalul unui proces opac, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte şi alţi trei la pedepse de închisoare pentru asasinat, dintr-un total de 11 persoane inculpate. Celelalte trei persoane au fost „exonerate”.
Acest verdict emis în decembrie anul trecut a fost criticat de organizaţiile internaţionale de apărare a drepturilor omului.
Justiţia turcă a început în iulie să judece în contumacie 20 de saudiţi, între care doi apropiaţi ai prinţului moştenitor, fostul consilier Saud al-Qahtani şi fostul număr doi al serviciului de informaţii, gen. Ahmed al-Assiri, identificaţi drept cei care au ordonat asasinatul.
Primul a fost vizat de o anchetă în Arabia Saudită, dar nu a fost inculpat „din cauza probelor insuficiente”, iar al doilea, pus sub acuzare, a fost achitat din același motiv, potrivit Parchetului saudit. Cei doi bărbaţi au fost oficial excluşi din cercul politic al prinţului moştenitor, notează AFP.

R.I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *