default-logo

Jurnaliștii sudanezi au din nou o uniune de breaslă; după 30 de ani

Jurnaliștii sudanezi au format prima uniune profesională independent de tip sindicat a țării în ultimele decenii, militanții considerând votul un pas important către restabilirea libertăților.
„Victoria este să ne recâștigăm uniunea după mai bine de 30 de ani, pentru a apăra libertatea și profesionalismul presei”, a spus jurnalistul Waleed Alnour, care a așteptat ore întregi în soare pentru a-și exprima votul la alegerile pentru conducerea uniunii care are 1.164 de membri, dintre care 659 au participat la vot.
Acest tip de organizații au apărut și au funcționat în umbră, în opoziție cu fostul președinte Omar al-Bashir, și au jucat un rol esențial într-o revoltă care l-a răsturnat, în 2019. O lovitură de stat militară, din octombrie anul trecut, a pus capăt unui acord de împărțire a puterii cu civilii, care a urmat revoltei. Lovitura de stat a dus și la suspendarea unui post de radio, iar unii jurnaliști de televiziune au fost supuși unor atacuri, raiduri sau arestări, relatează aljazeera.com.
La alegeri au participat observatori ai societății civile, inclusiv din grupurile din opoziție.
Abdelmoniem Abu Idrees, jurnalist care lucrează pentru agenția internațională de știri Agence France-Presse (AFP), a fost ales șef al sindicatului. Voturile au fost numărate pentru restul conducerii de 40 de persoane. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*