default-logo

Naționaliști de Facebook

În ultimul timp avem atâţia naţionalişti de Facebook, încât nu pot să-i pun mirării mele niciun punct. Fiindcă au apărut peste noapte atât de mulţi „patrioţi”, că începe să-mi fie ruşine că nu i-am cunoscut până acum. Aceştia îşi aleg drept victimă vreun scriitor, îl aşteaptă mai întâi de toate să moară, ca să nu fie acţionaţi în judecată pentru calomnie şi îşi încep campania de denigrare. Visând să-şi facă, prin minciună, un nume pe care nu-l au. Iar susţinătorii lor, majoritatea neşcoliţi, cad în capcana prostului ca musca în castronul cu lapte, ori ca boul pe care încerci să-l convingi că-i vacă, iar acesta fără să se uite-n apa râului, începe să mugească.
Un personaj asemănător, Veaceslav V(M)ârlan a afirmat pe reţelele de socializare, chiar de ziua imnului naţional, următorul lucru: „Deşteaptă-te, române” a fost şi imnul Republicii Moldova, adoptat odată cu Declaraţia de Independenţă. Iniţiatorul înlocuirii imnului „Deşteaptă-te, române” cu „Limba noastră” a fost Mircea Snegur şi l-a susţinut nimeni altul decât Nicolae Dabija”.
Dar, ca să-i împrospătez memoria acestui individ, care se vede că n-a citit niciunul dintre miile de editoriale din Literatura şi arta, unde Nicolae Dabija a apărat întotdeauna limba, istoria şi neamul nostru românesc, fiind ameninţat şi cu moartea pentru convingerile sale, îi sugerez să caute în arhiva Bibliotecii Naţionale articolul „Ce cântece cântăm” (3 iulie 1997), unde scriitorul condamnă renunţarea la imnul „Deşteaptă-te, române”, sau „Un provocator: Ilie Bratu” (28 septembrie 2006), unde spune: „Eu primul am apărat imnul Deşteaptă-te, române când Snegur a propus de la tribuna Parlamentului să fie schimbat. Cuvântarea o păstrez şi astăzi. Iar Literatura şi arta a publicat imediat şi un blestem către cei care se vor atinge de el!”.
Se vede însă că omul nostru acuză fără să se informeze, ori, ca şi prietenii lui virtuali, are memoria scurtă şi a uitat cu desăvârşire cine au fost promotorii Deşteptării Noastre Naţionale. Iar a fi naţionalist nu înseamnă să-ţi aduni like-uri pe Facebook şi să ieşi tiptil de sub pat atunci când se termină „războiul”, ori să te baţi cu pumnul în piept de la geamul apartamentului că eşti şi tu patriot, înseamnă să te afli întotdeauna acolo unde are poporul nevoie de tine! Iar eu, domnule, nu v-am văzut niciunde! Şi sunt convinsă că nu v-au văzut nici alţii!
Însă nu vă întristaţi, vă vom ţine minte ca pe-un adevărat „patriot” de Facebook!

Doina DABIJA / UZPR Chișinău

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*