default-logo

Regina Elisabeta a II-a. O domnie marcată de simțul puternic al datoriei

Îndelungata domnie a Reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viață ieri, a fost marcată de simțul puternic al datoriei și de hotărârea suveranei de a-și dedica viața tronului și poporului său. Elisabeta a II-a a devenit pentru mulți singurul punct constant într-o lume în schimbare rapidă, pe măsură ce societatea s-a schimbat și rolul monarhiei în sine a fost pus sub semnul întrebării.
Succesul suveranei în menținerea monarhiei în vremuri atât de tulburi a fost cu atât mai remarcabil cu cât, la momentul nașterii ei, nimeni nu ar fi putut prevedea că avea să domnească.
Elizabeth Alexandra Mary Windsor s-a născut pe 21 aprilie 1926, în Londra, primul copil al lui Albert, Duce de York, al doilea fiu al lui George V, și al ducesei sale, fostă Lady Elizabeth Bowes-Lyon. După moartea tatălui său, devenit rege după abdicarea lui Edward VIII, încoronarea din iunie 1953 a fost televizată, în ciuda opoziției prim-ministrului Winston Churchill, și milioane de oameni s-au adunat în jurul televizoarelor pentru a urmări cum regina Elisabeta a II-a a depus jurământul. Comentatorii au văzut atunci încoronarea ca zorii unei noi epoci elisabetane.
Elisabeta a II-a a fost primul monarh care a vizitat Australia și Noua Zeelandă. S-a estimat că trei sferturi dintre australieni s-au deplasat să o vadă în persoană. De-a lungul anilor 1950, mai multe țări foste colonii ale Imperiului Britanic s-au reunit într-o familie voluntară de națiuni – Commonwealth.
Până la sfârșitul anilor 1960, Palatul Buckingham a decis că trebuie să facă un pas pozitiv pentru a arăta Familia Regală într-un mod mult mai puțin formal și mai apropiat de popor. Rezultatul a fost un documentar revoluționar, Familia regală. BBC a avut voie să filmeze familia Windsor acasă, la un grătar, împodobind bradul de Crăciun, ducându-și copiii la plimbare – toate activități obișnuite, dar nemaivăzute până atunci. Criticii au susținut că filmul a distrus mistica familiei regale, arătându-i ca pe oameni obișnuiți, dar filmul a reflectat starea de spirit mai relaxată a vremurilor și a însemnat mult pentru restabilirea sprijinului public pentru monarhie.
Jubileul de Argint al reginei a fost sărbătorit cu entuziasm autentic, în petreceri de stradă și în ceremonii în tot regatul. Monarhia părea în siguranță în afecțiunea publicului și o mare parte din asta se datora reginei, care nu a pierdut acest suport nici după episoade mai puțin fericite care – au zguduit familia.
La 9 septembrie 2015, Elisabeta a II-a ea a devenit cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, depășind domnia stră-străbunicii sale, Regina Victoria. În stilul său tipic, suverana a refuzat să facă tam-tam, spunând că titlul nu era unul la care să fi aspirat vreodată.
În aprilie 2016, regina a sărbătorit vârsta de 90 de ani. Ea și-a continuat îndatoririle publice, adesea singură, după retragerea ducelui de Edinburgh, în 2017, și moartea acestuia, în 2021.
„Când aveam 21 de ani, mi-am angajat viața în slujba poporului nostru și am cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru a îndeplini acel jurământ. Deși legământul a fost făcut în zilele când nu aveam o judecată matură, nu regret nimic și nu retrag niciun cuvânt din ce am spus atunci” (BBC)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*