◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Acad. Ioan Aurel Pop: Încep să cred că se lucrează sistematic la eradicarea urmelor palpabile ale identității noastre

Latina a mai fost interzisă în perioada proletcultistă. Dacă e un demers al mișcărilor globaliste, neomarxiste, atunci e grav

Încep să cred și eu că se lucrează sistematic la eradicarea urmelor palpabile ale identității noastre. Latina a mai fost interzisă în perioada proletcultistă, de prin anii ’50 ai secolului trecut, atunci când trebuia să fim slavi, frați cu marea putere de la Răsărit, afirmă președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, într-un interviu pentru Q Magazine. Academicianul explică de ce  scoaterea Limbii Latine din programa școlară, așa cum a decis recent Ministerul Educației, condus de o profesoară de Limba română, reprezintă „o perspectivă sumbră”, iar a introduce mereu noi discipline în planurile de învățământ este aberant.  Iar dacă nu nu se mai fac latina și nici istoria, cum vor putea fi înțelese și apărate aceste rădăcini?, se întreabă președintele Academiei Române.
 
 
„Dacă este un demers făcut de mișcările globaliste, anarhiste, neomarxiste, „progresiste” etc., atunci faptul devine foarte grav”, spune academicianul Ioan-Aurel Pop.  „Dincolo de originea limbii române, latina este un mijloc de orientare în viață pentru orice intelectual european. Deși unii părinți pragmatici aplaudă gestul, gândindu-se la supraîncărcarea copiilor lor, eu nu văd cum o oră de latină pe săptămână ar putea tulbura echilibrul școlii.
 
Chiar și dacă am lăsa deoparte latinitatea noastră, studiul latinei (nu este vorba aici de învățarea unei limbi așa de complexe într-un singur an!) ne iluminează o serie de piste care altminteri rămân obscure. Latina explică multe denumiri din tehnică, face inteligibile numele științifice ale plantelor medicinale, ale unor medicamente și ale unor compuși ai acestora, ajută la receptarea unei pledoarii juridice, ne apropie chiar de denumirile din domeniul informaticii, al digitalizării”, spune profesorul Pop.
 
Președintele Academiei Române consideră, de asemenea, că „niciodată nu a fost o presiune așa de mare a nechemaților asupra procesului de învățământ ca acum. „Toți se pricep la învățământ, toți știu ce trebuie predat, toți îi corectează pe profesori, toți vor „materii” noi, adaptate vieții”. „Despre care viață este vorba? Despre una larvară, despre viața unor viitoare instrumente în mâna guvernanților, despre oameni fără perspectivă și fără personalitate!”, se întreabă academicianul. 
 
Nu fără a sublinia că „Academia Română are, prin rațiunea ei de a fi, menirea de a se afla în serviciul națiunii române, adică de veghea asupra limbii, literaturii, istoriei, etnografiei, științelor fundamentale și, evident, asupra educației românilor. Acțiunea de degradare intenționată a instituțiilor statului, gestionată cu zel de anumite forțe în anii din urmă, a avut efect și asupra Academiei”.
 
Citiți interviul integral AICI.
 

Un comentariu pentru “Acad. Ioan Aurel Pop: Încep să cred că se lucrează sistematic la eradicarea urmelor palpabile ale identității noastre

  1. Faptul „că se lucrează sistematic la eradicarea urmelor palpabile ale identității noastre” datează de atât de demult, încât s-ar putea spune că este o constantă în istoria modernă a României. Noutatea este doar exprimarea directă a acestui adevăr, fără grija de a menaja sensibilitățile celor care sunt preocupați de orice altceva, dar nu de ceea ce înseamnă acest neam, de istoria, prezentul și viitorul său.
    Pentru acest mod de a spune lucrurilor pe numele lor adevărat, domnul academician Ioan Aurel Pop merită plecăciune din partea mea, cel puțin.
    Ar trebui să îngrozească orice minte de om obișnuit faptul că, în vreme nu de pace, dar lipsită de război, s-a bejenit un sfert din populația țării, precum și cel că, probabil, suntem unicul popor de pe planetă care, în imnul național, glorificăm ocupantul străin.
    Nu am cunoștință dacă vreuna din fostele colonii devenite independene a ales să glorifice în imnul de stat pe cei care, pentru un timp, i-au ținut sub dominație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *