default-logo

Ziariștii la braț cu vânătorii, în Bacău

Filiala „Marius Mircu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a fost partener media al celei de a X-a a manifestării Expo Hunting Moldavia, organizată la Centrul de Afaceri și Expoziții din Bacău de compania Sitael Team, în parteneriat cu Romsilva și Asociația Evaluatorilor de Trofee de Vânat CIC Teb Ro. La eveniment au fost prezenți Petre Gărgărea – șeful Serviciului cinegetică și salmonicultură din Romsilva, Viorel Ghelasă – directorul general al Direcției Silvice Bacău și dr. Jósef-Tamás Fodor – consilier al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, alături de reprezentanții celor 40 de expozanți din România, Polonia, Cehia și Ungaria și de vizitatorii expoziției.

Semnalul deschiderii evenimentului a fost dat de patru corniști ai formației de goarne de vânătoare secuiască, care au susținut, cu acest prilej, și un minirecital.

„Ne-am străduit să ne revedem cu toții la un astfel de eveniment după cei trei ani de pandemie prin care am trecut – a spus Petre Gărgărea. Mă bucură că am reușit să aducem lângă noi minunații antreprenori din acest domeniu, cei care oferă echipamente specifice. Ne-am străduit să arătăm o parte din frumusețile acestei țări, unele etalate de Muzeul Cinegetic al Carpaților Posada, trofee de vânătoare excepționale, dar și cele etalate de Direcțiile Silvice Bacău, Suceava, Prahova, Neamț, Bistrița-Năsăud și Iași.”

În expoziție au putut fi văzute echipamente specifice domeniului cinegetic, dar și trofee de vânătoare, unele clasificat la cel mai înalt grad pe plan mondial, dar și trofee de vânătoare africane.

O interesantă apreciere a domeniului abordat de Expo Hunting Moldavia a făcut Viorel Ghelasă. „Această expoziție are un rol major și pe plan local, dar și național. Expoziția definește profesionalismul, pasiunea și exercițiul celor care se ocupă de vânătoare. În ultima perioadă, însă, au apărut tot mai multe voci despre pădure și vânătoare, dar care nu au nimic comun cu realitatea. Cinegetica este însă o meserie, care se ocupă de menținerea sănătății și vigorii vânatului.” Directorul Direcției Silvice Bacău a făcut și o succintă descriere a istoricului și a coordonatelor vânătorii pe meleagurile băcăuane.

Dr. Jósef-Tamás Fodor a vorbit de managementul cinegetic al expoziției de trofee de la Bacău. „Dacă în trecut trofeul era un simbol al victoriei asupra inamicului – a spus Jósef-Tamás Fodor -, acum acesta este amintirea materializată a partidei de vânătoare reușite, legală și cinstită. De fapt, expresia «vânătoare de trofeu» nici nu există. Trofeul devine trofeu doar la vânătoarea legală și etică.”

În expoziție au fost și standuri gastronomice, precum cel al carmangeriei „Codrul Boieresc” din județul Neamț și cel de preparate din fructe de pădure, din fructe și legume „Dulcețica Mamei”, din Hemeiuș.

La final, a fost deschisă expoziția și demonstrația de câini de vânătoare și au avut loc Conferința CAM, o lansare de carte și demonstrații cu păsări de pradă organizate de specialiști bulgari.

Iar în ultima zi a avut loc concursul de ceaune (gastronomie vânătorească) și din nou demonstrații cu păsări de pradă.

Corneliu Pricope, manager Sitael Team: „În județul și în municipiul Bacău mai sunt multe făcut pentru ca acestea să devină atractive economic. Expo Hunting Moldova trebuie privită și din acest unghi. Aici tradiția vânătorească nu este la fel de bine conservată ca în alte regiuni. Noi am construit un astfel de eveniment și am creat o clientelă care vine, de zece ani, în Bacău. Iar acest eveniment are deja o notorietate. Am reușit să aducem mai muți expozanți și din afara țării. Vrem să dezvoltăm în Bacău acest eveniment, singurul de acest gen din Moldova.”

Petru Done

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*