default-logo

Anchetă Bureau of Investigative Journalism: Qatarul a plătit hackeri indieni pentru a spiona jurnaliști

Qatar se află, cu două săptămâni înainte de startul Cupei Mondiale de fotbal, în centrul unor noi polemici, fiind acuzat că a plătit pentru spionarea de către hackeri a aproximativ 50 de personalităţi. Cei spionaţi au avut activităţi legate de CM sau luări de poziţii critice cu privire la atribuirea organizării competiţiei, relatează AFP.
Potrivit unei anchete care a fost publicată de The Sunday Times, jurnalişti, avocaţi, dar şi fostul preşedinte UEFA Michel Platini şi o senatoare franceză au fost ţinta hackerilor plătiţi pentru a proteja reputaţia Qatarului.
Printre personalităţile vizate de un grup de hackeri din India se numără jurnalişti, între care şi Jonathan Calvert de la Sunday Times. Acesta este autorul unei investigaţii jurnalistice cu privire la corupţia care a dus la atribuirea organizării Cupei Mondiale Qatarului în 2010.
Avocatul Mark Somos a fost spionat, la rândul său, pentru că a depus plângere împotriva familiei regale din Qatar la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.
Fostul preşedinte UEFA Michel Platini, care a susţinut candidatura Qatarului pentru organizarea CM, ar fi fost de asemenea spionat, înainte să fie audiat de justiţia franceză în cadrul unei anchete cu privire la suspiciuni de corupţie la atribuirea CM Qatarului. Platini s-a declarat „surprins şi profund şocat” şi a precizat că ar putea să recurgă la instanţă în acest caz.
Potrivit Sunday Times şi The Bureau of Investigative Journalism, operaţiunile de piratare a mailurilor şi de preluare de la distanţă a controlului microfoanelor şi camerelor laptopurilor au început în 2019. „Ancheta arată clar că gazda viitoarei Cupe Mondiale, Qatar, este clientul hackerilor”, au precizat jurnaliştii.
Qatar a negat acuzaţiile din publicaţia engleză, un responsabil declarând pentru AFP că acestea sunt „evident false şi fără temei”.
Cupa Mondială de fotbal din Qatar va avea loc în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie.
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*