default-logo

Europa centrală și de est, mai expusă la inflație prelungită

Inflaţia ar urma să se modereze într-un an în Europa occidentală, dar centru și estul Europei ar urma să sufere mai mult, arată o analiză Reuters citată de AGERPRES.
Cele mai recente date privind inflaţia în regiune variază de la aproape 16% în România la peste 20% în Ungaria, mult peste coridorul ţintă al băncilor centrale, de la 1% la 4%. În Ungaria, preţurile la pâine şi lactate au crescut în ritm anual cu aproximativ 70% în septembrie, în timp ce preţul zahărului în Polonia a urcat cu 50%, unele magazine operând cu stocuri scăzute în vară, în aşteptarea majorării preţurilor.
În timp ce sindicatele cer majorări semnificative ale salariilor, pentru menţinerea puterii de cumpărare, iar firmele cresc preţurile pentru a-şi proteja marjele de profit, sporesc riscurile ca încetinirea economiei să nu reducă inflaţia la nivelul sperat de băncile centrale. „Cu cât mai mult se menţine solide presiunile inflaţioniste şi cele asupra salariilor, cu atât este mai mare riscul să fie necesare rate mai ridicate ale dobânzilor şi creşterea semnificativă a şomajului, pentru a slăbi cererea şi a restabili stabilitatea preţurilor”, a apreciat economistul Nicholas Farr, de la Capital Economics. Un studiu al Oficiului de Statistică din Polonia arată că peste 70% din consumatori se aşteaptă la menţinerea ratei inflaţiei sau chiar la creşterea ei în următoarele 12 luni, în timp ce think tank-ul BIEC indică o creştere a aşteptărilor inflaţioniste atât la gospodării, cât şi la companii.„Aşteptările inflaţioniste sunt extrem de ridicate şi neancorate. Aceasta este pentru mine cea mai mare ameninţare”, afirmă Joanna Tyrowicz, membru al Consiliul de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei.
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*