default-logo

Zeci de jurnaliști și politicieni vizaţi de supravegherea statului elen. Curtea Supremă a Greciei ordonă anchetă

Curtea Supremă a Greciei a ordonat o anchetă asupra unui raport potrivit căruia peste 30 de politicieni, jurnalişti şi oameni de afaceri au fost vizaţi de supravegherea statului, a declarat o sursă din justiţia elenă, informează EURACTIV.
Editorul săptămânalului Documento, Kostas Vaxevanis, a declarat că lista țintelor îi includea, printre alții, pe fostul premier Antonis Samaras, actualii membri ai cabinetului și magnatul Vangelis Marinakis, precum și pe proprietarul cluburilor de fotbal Olympiakos și Nottingham Forest. Programul spyware cunoscut sub numele de Predator a fost folosit ilegal cu tehnologia agenției de informații de stat a Greciei EYP, adaugă ziarul. Membrii influenți ai partidului conservator Noua Democrație, rivali ai primului ministru Kyriakos Mitsotakis, au fost printre cei vizați, adaugă publicația.
Guvernul a minimizat raportul, dar opresiunea generată de acest scandal l-a determinat să ceară, a totuși, autorităților judiciare să investigheze.
O comisie parlamentară înființată pentru a investiga acest caz a încetat să cerceteze după o lună.
Mitsotakis a promis că va interzice prin lege folosirea interceptărilor ilegale. Dar criticii săi aduc aminte publicului că unul dintre primele sale acte când a devenit prim-ministru, în 2019, a fost să atașeze serviciul național de informații la biroul său personal.
O comisie a Parlamentului European care investighează interceptările telefonice din Grecia și din alte state UE a cerut o investigare mai profundă a cazului. „Nu văd o căutare viguroasă a vinovaților. Aș numi asta o investigație foarte superficială”, a declarat europarlamentarul olandez Sophie in ‘t Veld. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*