◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Spionii GRU, urmașii KGB-ului! Alpii francezi, baza spionilor ruși

Spionii GRU se ascund în Alpii francezi. Cotidianul francez Le Monde a publicat un articol cu privire la 15 spioni ruși din GRU care au folosit Alpii francezi ca baza pentru operațiuni în întreaga Europa, începând cu anul 2014. Cei 15 spioni erau specializati în asasinate, iar unul dintre ei este autorul tentativei de otravire a unui spion rus, Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, la Salisbury, Anglia.

Acuzații grave

Cei doi au supraviețuit, dar o alta persoana a murit după ce a descoperit flaconul în care fusese otrava. Operațiunea a declanșat o criza intre Moscova și Londra.

Au urmat acuzațiile Berlinului cu privire la asasinarea unui georgian, iar doi membrii ai ambasadei ruse au fost obligați sa părăsească Germania, din motive ca nu au cooperat cu autoritățile.

Spionii GRU, asasinate la comandă

Cei 15 spioni făceau parte din unitatea 29155, al 16-lea centru de formare GRU. Aceasta unitate se ocupa cu asasinate și sabotaje. Se spune ca spionii au acționat în Marea Britanie, Moldova, Muntenegru, Bulgaria și Crimeea.

Spionii GRU au acționat pana în septembrie 2018. În aprilie 2018, doi dintre aceștia au fost identificați ca ocupand funcții consulare în Elveția. Cei doi erau specialisti în spionaj cibernetic.

Spionii GRU

Anul 2014, a fost un succes pentru serviciile militare rusesti, GRU, incununate de anexarea unei importante zone strategice, Crimeea. Imediat după acest succes, GRU avea să se reorganizeze, devenind mult mai puternica. Când s-a aniversat 100 de ani de la infiintare, Puțin a felicitat agenții GRU pentru profesionalismul lor.

În anul 2018, patru spioni GRU au fost expulzati din Olanda din motive de piraterie informatica. Cei patru au încercat sa pirateze baza de date a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Spionii GRU au parcat un automobil cu echipament electronic lângă un hotel, în apropiere de sediul organizatiei.

Spionii GRU implicați în deturnarea avionului MH 17

În 13 aprilie 2018, în parcarea din subsolul unui hotel aflat în apropierea sediului organizației a fost parcat un vehicul în care se afla echipament electronic. Organizația pentru interdicția armelor chimice a colaborat cu Skripal în martie 2018, acesta oferind informații despre utilizarea armelor chimice în Siria. Asupra celor patru agenți, autoritățile olandeze au descoperit factura aferentă unei curse de taxi dintre sediul GRU din Moscova și aeroport.

La scurt timp, s-a aflat ca agenți GRU au fost implicați în Malaiezia, unde au detrurnat ancheta cu privire la dispariția avionului MH 17, avion despre care se spune ca ar fi fost doborât de o racheta lansata de prorusi.

Conform unei publicatii italiene, în spatele tentativei de asasinat al papei Ioan Paul al II-lea s-ar fi aflat agenți GRU. Au urmat operațiuni spectaculoase în Cecenia și Afganistan.

GRU – Direcția Principală de Informații

GRU a fost creata de bolsevici, în anul 1918 și era considerată o structura rivala KGB-ului. În timp, GRU a devenit una dintre cele mai puternice agenții de spionaj, având o rețea de agenți, numiti spetznaz, în cele mai strategice zone ale lumii.

În SUA, GRU a fost acuzata ca fiind la originea piratarii calculatoarelor Partidului Democrat și implicit, implicarea în alegerile prezidentiale din anul 2016. Se spune ca, agenții GRUs-au implicat și în războiul din Siria, unde îl susțin pe președintele Bahar al-Assad.

Igor Korobov a condus cel mai important serviciu secret militar din Rusia, GRU. La sfârșitul lunii noiembrie 2018, autoritățile ruse au dat publicității un comunicat în care se spunea că acesta a murit ca urmare a unei lungi și grave boli Moartea lui Korobov s-a produs cu câteva zile înainte ca el să fie pus sub acuzare de autoritățile americane, suspect fiind că s-a implicat în alegerile prezidențiale din SUA. Media occidentală a emis ipoteza că Igor Korobov ar fi fost lichidat ca urmare a implicării lui într-un scandal care zguduie de doi ani SUA. Ziarul britanic The Sun a publicat un articol în care se susține că Igor Korobov a fost asasinat ca urmare a eșecului misiunii de otrăvire a fostului spion Skripal. În 4 octombrie 2018, poliția federală americană a emis mandate de arestare pentru 7 agenți GRU suspectați de pirataj informatic. La scurt timp, Olanda a expulzat 4 agenți GRU suspectați că au încercat să pirateze site-ul Organizației pentru interdicția armelor chimice cu sediul la Haga.

GRU, un urmaș al KGB

Conform unui raport întocmit de Henry Jackson Society, în Londra sunt peste 700 de agenți ruși care lucrează în cadrul războiului politic subversiv.

Agenții se focusează pe anumite persoane, numite de interes, care ocupă poziții importante în politica britanică, dar și pe ruși influenți care trăiesc la Londra. Printre ruși există o vorbă, chiar dacă ai părăsit Rusia, ea te urmează oriunde ai fi.

Conform acestui raport, Rusia nu a părăsit starea de spirit a războiului rece. Printre membrii comunității de ruși din Londra există o stare de vigilență și paranoia față de potențialii spioni, mai ales după incidentul în care fostul agent dublu Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost otrăviți.

Începând cu anul 2000, Marea Britanie a acordat azil unor persoane considerate sensibile. Printre acestea se număra și Alexander Litvinenko, care în anul 2006 a fost otrăvit cu izotopi radioactivi de plunoniu-210.

Vladimir Ashurkov, bancher rus, un critic al lui Putin, a relatat hărțuirea la care a fost supus în Rusia ca urmare a cestor critici și obligativitatea de a fugi la Londra, unde a cerut azil.

Spionii GRU

Analiștii politici sunt de acord că, în special, după 2014, atunci când Crimeea a fost anexată Rusiei, spionii GRU au împânzit Europa. GRU este principala direcție a serviciilor secrete din cadrul statului major al armatei rusești. Conform autorităților britanice, Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, agenți GRU, s-au deplasat la Salisbury, Marea Britanie, pentru a-l asasina pe Skripal, considerat un trădător. Otrăvirea acestuia a declanșat o criză diplomatică între Moscova și Occident.

GRU s-a implicat și în afacerile cu armament, lovituri de stat, dar și în atacuri informatice de proporții. Agenții GRU utilizează diverse mijloace pentru a lichida persoanele indezirabile. Amintim în acest sens, celebra metodă chimică numită Novitchok utilizată contra lui Skripal.

GRU dispune de o adevărată armată de hackeri numită Fancy Bear. Până și campania electorală a lui Hillary Clinton a fost sabotată de aceștia.

În august 2018, reprezentanții Microsoft au semnalat că Fancy Bear a preluat controlul unor anumitor site-uri republicane. Atacuri similare au avut loc asupra site-ului TV5 Monde și Bundestag. Un alt atac cibernetic a avut loc în anul 2015, atunci când Patriarhul Constantinopolului, Bartholomeu, s-a opus implicării bisericii ruse în Ucraina.

Mark Galeotti, un expert britanic în servicii secrete, a declarat, GRU nu ia vacanță și nu lasă nicio oportunitate.

Spionii fac diferența într-un război!

Un spion este un agent secret care lucrează în clandestinitate într-o țară străină. Conform unei statistici, în Franța există peste 5000 de spioni, dintre care 25% sunt femei.

Spionajul are mai multe forme, industrial, tehnologic, economic, cibernetic sau politic. În momentul în care se fac recrutări, există un profil clasic al candidatului ideal. Acesta trebuie să fie un bun specialist în domenii ca informatica, telecomunicațiile, economia, strategii militare, aeronautica, domeniul nuclear, să cunoască limbi străine.

După ce a fost recrutat, prima etapă constă în a învăța să nu fie reperat, să manipuleze, să mintă. Un celebru spion francez declara că atunci când ești prea vizibil, ești remarcat și reperat. Legendarul strateg chinez Sun Tzu scria în cartea sa, Arta războiului, să ai spioni peste tot, să fie instruiți, nu-i neglijați. Aceasta este cheia succesului.

China a fost țara cu cei mai redutabili spioni care au fost într-o concurență acerbă cu spionii americani, australieni, indieni. Conform declarațiilor strategului Philppe Marvalin, China are peste 7000 de funcționari în serviciile secrete și peste 50000 de agenți care lucrează sub acoperire. Principala țintă a acestora sunt SUA.

Într-o școală de spionaj, tehnicile pe care le învață un viitor agent secret sunt de supraviețuire, limbi străine, psihologie și multe antrenamente fizice. Cei care urmează astfel de cursuri sunt deplasați în mod periodic în zone în care condițiile imită atacurile teroriste sau situații de criză.

Spionii GRU

Coduri, nume stilou, porecle, alias-uri

Spre deosebire de pseudonime, care sunt alese de cei în cauză, numele de cod sunt date de alte persoane. Unele fac referire la profilul moral, profesional, al agentului secret. CIA numește aceste coduri, nume stilou, porecle, alias-uri.

Mai puțin cunoscut este faptul că una dintre cei mai celebri agenți secreți, din timpul celui de al Doilea Război Mondial, a fost o româncă, Vera Atkins. S-a născut la Galați în anul 1908 și a emigrat în Anglia, în anul 1933. A studiat la cele mai bune școli private din Elveția, Franța și Anglia.

În momentul în care a fost recrutată de serviciile secrete britanice, era o apropiată a ambasadorului Germaniei la București. Pentru a-și ascunde originea evreiască și-a schimbat numele. A avut o ascensiune fulminantă, devenind șefa Serviciului de Operațiuni Speciale, creat de Churchill. În timpul războiului, subalternii săi s-au implicat în operațiuni extreme.

Apropiații săi o descriau că era de o inteligență feroce. Se retrage din serviciile de spionaj în anul 1947. A trăit într-o discreție absolută, sub un alt nume, până în anul 2000, când a murit la vârsta de 92 de ani.

efemeride.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *