◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Jurnaliștii, atacați și de antivacciniști, și de protestatarii anti-lockdown, și de guvernele care restricționează accesul la informațiile despre criza sanitară

Un număr tot mai mare de jurnalişti europeni se confruntă cu atacuri fizice grave în timp ce încearcă să acopere ştiri, în special de la manifestările împotriva restricțiilor, arată mai multe rapoarte recente. Datele platformei pentru siguranța jurnaliștilor a Consiliului Europei arată că atacurile fizice asupra jurnaliștilor s-au dublat între 2019 și 2021 – 33 de atacuri fiind înregistrate în 2019, față de 51 în 2020 și 76 în 2021.

O tendință emergentă identificată de cercetarea Consiliului Europei și de alte surse sunt atacurile asupra jurnaliştilor care relatează despre protestele anti-lockdown și despre încălcări ale măsurilor de izolare.

Detalii despre jurnaliştii care au fost atacaţi în timp ce acopereau protestele anti-vaccinare şi anti-lockdown apar în rapoarte din mai multe surse din Europa. Participanții au evidențiat o creștere a atacurilor fizice raportate asupra jurnaliștilor europeni într-o întâlnire recentă cu comitetul de miniștri al Consiliului Europei, cerând mai multă protecție pentru libertatea presei și, totodată, ca toți cei care au ucis jurnaliști să fie aduși în judecată.

În Italia, mai mulți reporteri au fost amenințați și agresați în timp ce relatau despre demonstrații împotriva certificatului verde. Fotoreporterul Alessandro Serranò a fost transportat la spital după ce a fost atacat violent la un protest la Roma. Colegul său de la ziarul La Repubblica, Francesco Giovannetti, a primit amenințări cu moartea și a fost agresat fizic la o altă demonstrație împotriva certificatului verde. În Franța, o echipă TV France 3 a fost atacată violent în timp ce relata despre un miting împotriva măsurilor anti-COVID-19.

 În Marea Britanie, BBC își revizuiește recomandările de securitate adresate jurnaliștilor săi după ce s-a confruntat cu o creștere a atacurilor verbale și fizice, inclusiv cel puțin unul legat de protestatarii anti-lockdown. Nick Watt, editor politic al BBC Newsnight, care a fost urmărit de o mulțime care a strigat „trădător” și alte insulte la adresa sa. Un grup de protestatari anti-vaccin a încercat să ia cu asalt ceea ce credeau a fi sediul BBC.

Au existat încercări de a restricționa jurnaliștii de la acoperirea crizei de sănătate în Ungaria, Serbia, Federația Rusă și Bulgaria, unde „legile privind știrile false” și alte acte legislative au expus reporterii riscului de amenzi sau de a face închisoare pentru că au relatat ceea ce autoritățile au condamnat ca fiind „fals”. sau informații „neautorizate”, chiar dacă în majoritatea cazurilor este vorba despre un jurnalism corect, chiar dacă critic.

În ciuda dorinței publicului de a obține informații corecte despre COVID și implicațiile sale, în țări precum Federația Rusă, Turcia, Ungaria și Polonia, escaladarea antagonismului față de mass-media include dezmembrarea de către stat a independenței jurnalistice și creșterea gradului de acaparere a  asupra presei de către personalități politice. Un exemplu este revocarea licenței radiodifuzorului independent Klubrádió, din Ungaria, în timp ce în Polonia, principalul editor de ziare regionale a fost achiziționat de o companie petrolieră controlată de stat și a fost adoptată o nouă lege care interzice proprietatea mass-media de către companii străine.

Acest lucru coincide cu cel mai mare număr de atacuri fizice asupra jurnaliștilor, înregistrate de Consiliul Europei între 2015 și 2021 în Federația Rusă (33) sau Turcia (30).

Din 33 de cazuri de asasinate înregistrate între 2015 și 2021, 26 de cazuri – inclusiv uciderea reporterului slovac Ján Kuciak în februarie 2018 – nu au dus la judecarea și condamnarea autorilor. De asemenea, au trecut patru ani de la asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia în Malta, dar vinovații încă nu sunt urmăriți penal.

Reducerea libertății presei nu este în toate țările, desigur. Mai multe țări europene, în special Norvegia, Finlanda și Suedia, rămân în fruntea clasamentului mondial al libertății presei din 2021.

Dar ceea ce semnalează aceste cazuri este o schimbare îngrijorătoare către societăți din ce în ce mai antagonice care creează un mediu normalizat pentru atacuri periculoase și restricții legale asupra jurnalismului de știri într-o gamă largă de țări europene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *