◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

„Cel mai periculos timp” pentru a fi jurnalist în Iran

La trei luni de la represiunea asupra acoperirii protestelor, analiștii mass-media rămân alarmați de zecile de arestări de jurnaliști și de rapoartele de abuz în centrele de detenție. „Acum este probabil cel mai periculos moment pentru a fi jurnalist în Iran”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al Comitetului pentru Protecția Jurnaliştilor (CPJ).

Datele publicate de CPJ în decembrie au arătat că Iranul este cel mai mare temnicer al jurnaliştilor la nivel global, cu 62 de reporteri – dintre care 24 sunt femei – în prezent în închisoare. Alți peste 20 de jurnaliști au fost arestați din septembrie, apoi eliberați pe cauțiune.

Cifrele sunt cele mai mari înregistrate în ultimii 30 de ani, de când organizația nonprofit din New York a început să urmărească arestările n această țară. Aproape toți cei reținuți au fost arestați în legătură cu acoperirea protestelor care au început în septembrie 2022. De asemenea, sunt reținuți mii de protestatari.

Grupuri precum CPJ și Coaliția pentru Femei în Jurnalism (CFWIJ) au reușit să evacueze unii jurnaliști aflați în pericol, dar interdicțiile de călătorie și granițele închise au făcut acest lucru extreme de dificil, notează voanews.com.

În timp ce arestările sunt legate de acoperirea protestelor, Mansour subliniază că autoritățile au reținut în multe cazuri jurnaliştii chiar din casele lor: „Majoritatea au fost arestați în fața familiilor și vecinilor lor, ceea ce arată că guvernul știa unde locuiesc”, a spus Mansour.

Cercetările CPJ au găsit cazuri de jurnalişti ţinuţi în izolare timp de săptămâni, deţinuţi în celule supraaglomerate sau cărora li s-a refuzat accesul la îngrijiri medicale.

Alții au fost forțați să apară în fața camerei și „mărturisesc crime pe care nu le-au comis niciodată”, inclusiv spionaj, acuzații anti-stat și dușmănie împotriva lui Dumnezeu, a declarat Mansour.

Răspunsul Teheranului la proteste se extinde dincolo de mass-media.

Human Rights Activists News Agency (HRANA), o organizație neguvernamentală care monitorizează încălcările drepturilor omului în Iran, estimează că peste 18.000 de persoane au fost arestate de la izbucnirea șcărilor sociale. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *