◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Davos spirit, după doi ani de pandemie

„Working together to rebuild” („Să lucrăm împreună pentru a reconstrui”), iată tema nobilă aflată în centrul convorbirilor de la Forumul Economic de la Davos, din ianuarie 2022. Conotația spirituală din titlu, vehiculată , de altfel, de Forum, întărește, încă o dată, bunele și mobilizatoarele intenții de re-construcție, de parcă inamicul care a demolat totul ar fi venit de undeva, nu se știe de unde, nu se știe cum, pentru nu se știe ce, în afara faptului de a ne fi atacat sănătatea, fizică și mentală. Mentală, pentru că mentalul, ce ține în egală măsură de fizic, dar și de transcendent, prin conștiință.

Săracele victime de la Davos, mă refer, desigur, la inițiatori, vor să re-constriască. Nu oricum. Colaborarea globală va fi îndreptată spre noi modele inovative de dezvoltare, pentru a crea „o lume mai sustenabilă, inclusivă și rezilientă”. ( Observați limbajul de lemn !), pentru că, nu-i așa?, pandemia de Covid-19 ne oferă o oportunitate. Noroc cu pandemia! Cum?

Printr-un răspuns ferm față de pandemie. Adică prin vaccinare și vaccin echitabil (adică pentru toată populația lumii). Printr-o reformă a sistemului financiar global, pentru a evita o mare cădere economică și printr-un nou contract social „inclusiv” prin politici de tranziție energetică.

Prin accelerarea transformărilor digitale ale celei de a patra Revoluții industriale și creșterea conectivitățăii globale.

Prin colaborare globală, prin implicarea stakeholders (părțile interesate) în sfera publică,  privată, și a societății civile, pentru un capitalism al stakeholderilor (adică al „părților interesate”).

Dar cine sunt părțile interesate? Nu aflăm, în mod foarte explicit.

Faptul că pandemia este încă atât deaproape de noi ne face să reflectăm la ceea ce s-a schimbat, după doi ani de transformare profundă în mersul societății umane. De asemenea, un motiv de reflecție este și faptul că pandemia ne este prezentată , în avans, ca o mare oportunitate.

Pentru România, dacă vom întreprinde o analiză clasică SWOT pandemiei, ce obținem?

  1. Puncte tari (benefice) – 0
  2. Puncte slabe (negative) :

*   Contractul social cetățen-stat-încălcat,

*   Constituția și Legile țării-nerespectate,

*   Instabilitate economică și juridică,

*   Decizii de restrângere a drepturilor și libertăților individuale,

*   Lipsa asistenței medicale coerente,

*   Distrugerea legăturii sociale,

*   Polarizare extremă a societății,

*   Alienare,

*   Distrugerea  economcă și a capitalului autohton,

*   Subminarea sistemului de învământ,

*   Depresie, frică și incapacitate de a mai proiecta viitorul,

*   Șomaj,

*   Venituri scăzute pentru cei care mai au loc de muncă,

*   Reducerea accesului la cultură.

  1. Oportunități

*   Trezirea din iluzie (desigur, a populației globului)

*   Capacitatea de a realiza adevărul (vezi discrepanța între discursul oficial al guvernelor și ceea ce se întâmplă în realitate).

  1. Amenințări

*   Pierderea democrației,

*   Pauperizare.

Concluzia o puteți trage și singuri.

În aceste zile, românii se confruntă cu o mare disperare, pe lângă frica generată de boală: incapacitatea de a-și putea plăti facturile pentru electricitate și gaz, pentru că fie costurile depășesc veniturile, fie presupun un efort bugetar considerabil pentru o familie.

Fenomenul poate fi asemuit cu o lovitură de stat. Ca de obicei, niciun vinovat. Prețul la energie, mărit de până la 600%, face aproape imposibilă supraviețuirea pe timp de iarnă.Locuințe fără căldură și apă caldă,școli închise,spitale în imposibilitatea de a-și asigura plata facturilor,companii și firme închise.România seamănă ,practic ,cu un ghetou.Să fie asta o nouă politică din tranziția energetică?

James Conton, expert futurolog american, președinte al Institute for Global Future, specializat în analiza și prognoza fenomenelor sociale și politice,profesor la Kellog School of Management, ne avertiza încă din 2006(vezi Provocările Viitorului ) că democrația este în pericol și că terorismul energetic va deveni în viitor o armă care va amenința democrația, drepturile omului, pacea mondială și securitatea, iar sursele de energie curată, regenerabilă, cum sunt cea solară, hidrogenul, energia eoliană vor fi esențiale pentru prosperitate în viitor. Ce coincidență cu Davos! Securitatea energetică va deveni un câmp de luptă exploziv în secolul XXI, spune el, iar națiunile se vor dezvolta și vor decădea în funcție de accesul lor la viitoarele resurse energetice. Dacă viitorul civilizației ar depinde de un singur aspect – altul decât o pandemie sau un război global – acest aspect ar fi energia, zice el. Energia alimentează democrația. Se va instaura o nouă ordine globală, bazată poate pe energie. Se va produce o mutație radicală – a puterii globale în funcție de accesul la energie,în viziunea lui Canton ,de altfel posibilă.Numai că previziunile sale seamănă ,al naibii,cu planul Forumului de la Davos.

Bieții români, ei nu știu că trăiesc o politică sustenabilă și incluzivă, în care stakeholderii penetrează sfera publică și societatea civilă!

Ei știu că sunt sacrificați. Pentru ce? După 50 de ani de regim comunist, în care totul le era prezentat la timpul viitor, pe care nu-l atingeau niciodată, acum grație stakeholderilor vor atinge „culmile de progres și civilizație”, promise altădată.

Foarte interesant, cum același futurolog James Canton se îngrijora în 2004 că managementul global pentru nouă miliarde de persoane în 2050 care au nevoie de asistență socială, hrană, locuri de muncă și securitate, va constitui cea mai grea provocare cu care se va confrunta omenirea până în 2050. Canton este conștient că ruptura bogați-săraci va conduce la conflicte. „Dacă nu deții nimic, nu ai nimic de pierdut. Dacă nu ai nici viitor, atunci nu-ți faci griji pentru prezent”. Sunt cuvintele lui, dar parcă le-am mai auzit undeva.

Concluzia lui Canton este răvășitoare: există două lumi – Lumea Dezvoltată – în curs de îmbătrânire, și Lumea a Treia, în curs de Dezvoltare. Lumea bogată, dezvoltată, îmbătrânește, în timp ce națiunile sărace ale lumii, în curs de dezvoltare, vor cunoaște o explozie a fertilității, de miliarde de tineri. Lumea Dezvoltată în curs de îmbătrânire – SUA, Europa, Japonia, controlează valorile financiare ale lumii. La capătul tânăr al lumii, cei mai mulți oameni se nasc în sărăcie. Valul acesta mareic va periclita, spune el, globalizarea, dacă nu va fi pregătită o strategie pentru a face față noii realități demografice.Strategia,cred că se vede.

Insecuritatea, din toate punctele de vedere, va obliga populațiile lumii să ăncheie un adevărat pact cu diavolul: renunțarea la drepturi și libertăți, pentru a se bucura de mai multă siguranță. Inducerea fricii de către guverne poate deveni o adevărată industrie, dată fiind multitudinea de crize care amenință omenirea.

De ce pandemia de Covid-19 este prezentată ca o oportunitate? Oportunitate pentru ce și pentru cine? Cine a creat premisele acestei așa-zise „oportunități”? Întrebări fără răspuns.

Combinația dintre tehnologie, ideologie și medicină pare că este folosită, astăzi, împotriva omului.

   Iată ce amenințări vedea James Canton, futurologul, la adresa oamenilor înainte de izbucnirea pandemiei și de lansarea marii resetări:

   *   Implanturile pe creier pentru modificarea comportamentului ,

   *   Scanarea creierului pentru EKG pentru a controla gândurile,

   *   Utilizarea produselor farmaceutice pentru a schimba comportamentele,

   *   Furturile de ADN,

   *   Neuropublicitatea direct pe retină sau în creier,

   *   Vaccinurile genetice care să elimine comportamentele indezirabile,

   *   Implantarea unor cipuri pentru a controla și a urmări mobilitatea persoanelor,

   *   Tehnologia de supraveghere care vă monitorizează oriunde,

   *   Televizoare, computere, automobile și telefioane interactive, care transmit cine sunteți și ce doriți,

   *   Smart cipuri atașate cardurilor de identitate ale cetățenilor,

   *   Baze de date privind consumatorii care dezvăluie informații estimative personale referitoare la ceea ce veți crede, veți cumpăra și veți gândi,

   *   Roboți wirelles atașați hainelor pentru a vă monitoriza comportamentul.

   Societatea umană nu este sustenabilă pe termen lung, conchide Canton, și  atunci au fost create „oportunități’ de sustenabilitate, cum spun cei de la Davos.

   Realitatea o vedem cu toții. Ceea ce pare paradoxal, este că „futurologul ” vede într-adevăr o amenințare la adresa indivizilor combinarea farmacologiei, medicinei, explorării de date, managementului cunoștințelor, internetului și computerelor wirelles pentru a crea o infrastructură neurotehnologică. Ne întrebăm ce ne va aduce ziua de mâine: o populație aflată sub puterea substanțelor chimice și a tehnologiei performante care nu va putea fi capabilă să ia decizii în mod liber și conștient?

Viziunea asupra viitorului legată de managementul global- care include energia, sănătatea, securitatea, apărarea, comunicațiile, finanțele și piețele- este conducerea de către supercomputere conectate într-o rețea mondială.

Marea Resetare într-acolo ne conduce. Către Viața artificială. Promotorul acestei vieți la care ni se cere să ne adaptăm este următoarea generație de net: metaversul.

Metaversul, spune Canton, este un univers care se autogenerează, un univers virtual inteligent cu mai multe dimensiuni  și medii diferite în care oameni și forme de viață artificială interacționează, comunică, cumpără și vând, învață și împărășesc opinii despre orice subiect. El va detrona televiziunea, telefoanele, internetul, așa cum îl știm acum.

Ceea ce este surprinzător este faptul că toate aceste proiecții făcute cu mulți ani în urmă au căpătat forma unui plan care, astăzi, se pune în aplicare sub ochii noștri și cu participarea noastră,conștientă sau nu.

Să fie o simplă coincidență?

Răspunsul se află în pandemia de Covid-19 pe care o traversăm și care demolează tot ce știam până mai ieri. Dar, care nu se mai sfârșește.

Rosemarie Haineș / UZPR

3 Februarie 2022            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *