◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Misterioase spații exclusiviste, cu acces îngrădit

Există spații în care este absolut interzis accesul publicului larg. În Munţii Pădurea Boemiei, California, unii dintre cei mai bogaţi, mai puternici şi mai cunoscuţi oameni din lume organizează petreceri. Oricine încearcă să intre neinvitat ajunge… în închisoare. Și asta pentru că acest spațiu este destinat unui soi de club exclusivist, din care se pare că au făcut parte chiar cinci președinți ai SUA. North Sentinel este parte a Insulelor Andaman, din Golful Bengal, iar aici locuiesc reprezentanţi ai tribului Santinelei, oameni foarte periculoși, care evită orice contact cu civilizaţia şi ripostează cu înverşunare în fața oricărei intruziuni. Specialiștii presupun că aborigenii au trăit izolaţi până la 60.000 de ani în aceste locuri și îşi apără în mod activ teritoriul propriu: în anul 2004, au tras săgeţi într-un elicopter al Guvernului indian.. neinvitat. Ilha da Queimada Grande este situată în zona costieră a oraşului Sao Paulo, din Brazilia și găzduieşte mii de vipere Vârf de lance aurii, o specie ucigaşă, extrem de periculoasă. Singurii cărora le este permisă pătrunderea pe insulă sunt oamenii de ştiinţă care vor să studieze locul. În Zona 51, din Nevada, este interzis accesul. Dacă turiştii ajung oriunde în apropierea locului, vor fi luaţi la întrebări de agenţi FBI sau CIA. Măsurile de securitate sunt excepționale pentru păstrarea secretelor care se ascund aici: nu doar civilii, ci și mare parte dintre militarii Statelor Unite au accesul interzis, zona nu poate fi survolată, camerele de supraveghere și armamentul existent aici sunt verificate cu regularitate, există senzori îngropați care detectează orice mișcare, iar piloții care exersează zboruri militare și nu se supun interdicției riscă sancțiuni grave. În Japonia, unul dintre cele mai venerate spații este lăcaşul de cult Ise Jingu. Templul este înconjurat de un gard de lemn foarte înalt, iar în interior pot intra doar preoţii şi membrii Familiei Imperiale. Rezerva internațională de semințe din Svalbard considerată

„cea mai importantă clădire din lume”, este spațiul care conține mostre a mii de specii diferite de semințe pentru eventualitatea unui dezastru global. Doar câțiva oameni au acces în interior.

Construită în interiorul unui munte, biserica mormonă din SUA are accesul blocat pentru publicul larg și chiar și pentru membrii cultului. Există câteva birouri administrative și foarte puține persoane care au acces în interior.

Rețeta Coca-Cola a fost ținută pentru o lungă perioadă într-un seif al unei bănci, iar în anul 2011, compania a decis mutarea formulei vechi de peste un secol. Seiful numit „Lumea Coca-Cola” poate fi vizitat doar în condiții de maximă securitate.

Între Veneţia şi Lido există Insula mică din Poveglia, unde nu intră nimeni. Aici a funcționat cândva un spital de boli mintale, unde se presupune că au fost făcute experimente asupra pacienţilor. Și Arhivele secrete din Vatican sunt un spațiu interzis, în care nu se poate pătrunde.

În Capela din Tablet, Etiopia, ar fi adăpostit Chivotul Legământului, piesă sacră, păzită de o virgină desemnată anume, care nu are voie să părăsească spațiul capelei niciodată. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *