◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Expoziție temporară Hortensia Papadat-Bengescu – „File de manuscris – «Drumul ascuns»”

Marți, 8 martie 2022, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a marcat „Ziua Internațională a Femeii” printr-o expoziție documentară dedicată scriitoarei Hortensia Papadat Bengescu, „File de manuscris – «Drumul ascuns»”, organizată de Amalia Nicoară, angajat al muzeului.
„Expoziția aduce în atenția publicului ploieștean un manuscris original, autograf, al romancierei Hortensia Papadat-Bengescu, cuprinzând un fragment, capitolele doi și trei, din romanul «Drumul ascuns». Manuscrisul este o raritate, deoarece scriitoarea nu-și copia lucrările, ci le trimitea treptat la tipar pe măsură ce le scria. Documentul de o reală valoare a intrat în patrimoniul muzeal prahovean în urma unei achiziții, iar procesul-verbal din luna martie a anului 1967 a fost înregistrat de profesorul Nicolae Simache”, se arată în Comunicatul de presă al muzeului.
În timpul vernisajului, atât expoziția, cât și personalitatea Hortensiei Papadat-Bengescu au fost prezentate de organizatoarea evenimentului.
Printre motivele realizării acestei expoziții a menționat: evocarea personalității deosebite a scriitoarei Hortensia Papadat-Bengescu în rândul prozatorilor români, a modelului ei de feminitate și, în mod deosebit, a curajului de a lupta cu prejudecățile vremii și de a-și așterne pe hârtie propriile trăiri, care de multe ori se confundă cu cele ale personajelor sale, împlinirea a 90 de ani de la publicarea romanului „Drumul ascuns” și a 67 de ani de la trecerea în neființă a autoarei, pe data de 5 martie 1955.
S-a născut la data de 8 decembrie 1876, în localitatea Ivești, din județul Galați.
A primit o educație muzicală și literară, dar destinul ei literar a fost contorsionat de împrejurările vieții, printre care un rol esențial l-a avut familia în care se simțea singură și neîmplinită.
A început să scrie literatură la îndemnul scriitoarei Constanța Marino Mosco, pentru a complini nemulțumirile din viața de zi cu zi. Mai târziu avea să afirme că autobiografia ei literară se confundă cu cea personală.
A debutat la vârsta de 37 de ani cu poemul „Viziune”.
Este autoarea cunoscutului ciclu epic al „Hallipilor”, din care fac parte romanele: „Fecioarele despletite”, „Concert din muzică de Bach”, „Drumul ascuns”, „Rădăcini”, dar și a unor scrieri în proză scurtă și dramatice.
Amalia Nicoară a evidențiat importanța Hortensiei Papadat-Bengescu la crearea romanului psihologic românesc, amintind printre trăsăturile scrierilor ei: inspirația din mediul citadin, obiectivarea, crearea de personaje maladive, bântuite de nevroze și obsesii, neîmplinite profesional și afectiv, degradate moral, importanța acordată eredității, introspecției și observației, transformarea bolii în temă și a sanatoriului în loc de prezentare a personajelor, stilul proustian.
Hortensia Papadat-Bengescu s-a bucurat de aprecierile criticilor literari: Garabet Ibrăileanu, Eugen Lovinescu și Tudor Vianu.
Revista „Tiparnița literară” i-a dedicat un număr omagial, în anul 1936, i-a fost conferit Marele Premiu al Societății Scriitorilor Români și în 1946, Premiul Național pentru Proză.
Expoziția poate fi vizionată până pe data de 8 aprilie 2022.

Elena TRIFAN / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *