default-logo

Uniunea Europeană caută din mers alternative la gazul și petrolul Rusiei

Fluxurile de gaze rusești spre vest prin conducta Yamal-Europa din Polonia către Germania s-au oprit, potrivit datelor operatorului Gascade. Prin această conductă treceau aproximativ 15% din gazele rusești din UE.

Printre alternativele la gazul rusesc se numără sursele din regiunea caspică, de unde gazele azere ar putea fi preluate prin gazoductul trans-anatolian TANAP, dacă se va finaliza interconectorul dintre rețelele bulgară și greacă. Europa ar putea beneficia și de gazele naturale lichefiate (GNL) descărcate prin numeroasele terminale de pe coastele sudice și nordice ale UE.  Anul trecut, cel mai mare exportator de GNL au fost Statele Unite (26%), urmate de Qatar.

O sursă de petrol ar putea fi Kazahstanul. Cea mai mare parte din capacitatea rafinăriilor în funcțiune în România, de circa 12,3 milioane de tone, este acoperită de petrolul kazah. Kazahstanul ar putea suplini petrolul rusesc, pe care l-ar putea livra prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), care pleacă de la Tengiz, pe coasta de nord-est a Mării Caspice și ajune la Novorosiisk, pe coasta estică a Mării Negre.

În ce privește dependența României de importurile de gaze, în 2021 acestea au crescut cu peste 40% față de 2020, până la 2,82 milioane de tone echivalent petrol și la 28% din consum.

Importurile de petrol, de 6,82 milioane tone, au depășit de peste două ori producția internă.

Cum vor putea fi suplinite importurile din Rusia, în cazul opririi acestora?

În acest an urmează să se pompeze primii metri cubi de gaze naturale din Marea Neagră, din perimetrul XV Midia, deținut de Black Sea Oil&Gas (BSOG). OMV Petrom și ExxonMobil ar fi putut extrage de 100 de ori mai mult din Neptun Deep, dacă legea offshore ar fi fost adoptată acum patru ani…

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*