◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Lansare de carte peste Prut „Sufletul viorii.Nicolae Botgros”

Un fenomen, un geniu, o epocă, un talent, un Om: toate întruchipate într-un suflet uman!
Un eveniment istoric legat de o lansare de carte!
În ziua când legenda culturii române Nicolae Botgros își lansa la Chișinău la Biblioteca Națională cartea vieții sale „Sufletul viorii.Nicolae Botgros”, alcătuită de către distinsa ziaristă și interpretă de muzică populară Veta Ghimpu Munteanu, la Panmujom, în zona demilitarizată a peninsulei Coreea, Kim Jong-un, liderul de la Phenian, și omologul său de la Seul, Moon Jae-in, au semnat declarația istorică de pace. Cititorul nostru este în drept să întrebe ce are comun lansarea unei cărți la Chișinău cu un eveniment politic dintr-o țară asiatică? Așa cum pe lumea asta nimic nu este întâmplător, cred că si aceste două evenimente istorice au dreptul la o intercalare comună. Cred că muzica românească inegalabilă a „Lăutarilor lui Nicolae Botgros” a fost auzită și de cei doi lideri coreeni ca să fie îndemnați la o prietenie, la o înfrățire între oamenii celor două state coreene. La Chișinău în cadrul lansării de carte ,,Sufletul Viorii. Nicolae Botgros”, care a avut-o ca moderatoare pe distinsa ziaristă și interpretă de muzică populară, Veta Ghimpu Munteanu, autoarea selecției și îngrijirii volumului, Nicolae Botgros își lăsa autograful său pe una din paginile volumului, zâmbindu-le cu căldură fanilor săi care deveneau și posesorii monumentalei antologii, la hotarul celor două state coreene liderii lor își lăsau semnăturile pe filele declarații de pace, și ei zâmbindu-le oamenilor locatari ai peninsulei Coreea! Ceea ce se întâmplă în aceste zile pe peninsula asiatică, cred că este o bucurie pentru întreaga lume dornică de pace și liniște sufletească, ceea ce a avut loc la Biblioteca Națională din Chișinău, cred că a fost și un eveniment istoric și o bucurie pentru toți românii de pretutindeni iubitori de muzică populară.
Muzica și Pacea sunt indispensabile, fără de care omului îi vine greu să trăiască.
Ceea ce a avut loc în ultima vineri a lunii aprilie la Biblioteca Națională pe bune poate fi catalogat ca un eveniment cultural istoric pentru toți românii de pretutindeni. La lansarea cărții „Sufletul viorii. Nicolae Botgros” vorbitorii care au avut norocul și onoarea să iasă la microfon s-au întrecut în apelative, metafore, epitete și complimente în adresa sărbătoritului Nicolae Botgros . Cuvinte de laudă și de recunoștință au fost rostite de către doamna Monica Babuc, ministru al Educației, Culturii și Cercetării,care a ținut să menționeze că:,, Lansarea cărții are loc chiar de Ziua Drapelului de Stat, iar cartea poartă pe coperta ei culorile Tricolorului. Maestrul Nicolae Botgros și-a ridicat un monument în viață, de pe soclul căruia nimeni nu-l poate da jos.” Tot dumneaei a ținut să informeze publicul, că volumul „Sufletul viorii. Nicolae Botgros” a fost editată cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și de el vor beneficia peste 300 de biblioteci publice din Republica Moldova. Andrei Locoman, director al Palatului Național „ Nicolae Sulac”din Chișinău , s-a referit la activitatea distinsului artist și dirijor în cadrul Palatului Național „Nicolae Sulac din Chișinău, accentuând că este o onoare pentru toți să aibă un așa renumit colectiv în structura lui. Academicianul Mihai Cimpoi, care este și prefațatorul cărții a surprins invitații lansării și cu unele momente hazlii de la întâlnirile cu protagonistul manifestării, dar nu a ezitat momentul să menționeze că „ Meritul lui Nicolae Botgros este în continuarea unei tradiții ce ne-a ținut ca ființă, ca neam , ca identitate. Nicolae Botgros a reușit să formeze cea mai bună orchestră de muzică populară din întreg spațiul românesc, evidențiind în prim-plan arta lăutărească, cea care ne asigură marca felului nostru de a fi. Dacă s-ar fi adunat toți lăutarii din lume, sunt convins că Nicolae Botgros ar fi fost ales starostele tuturor lăutarilor”.Poetul, romancierul și publicistul, academicianul Nicolae Dabija,a remarcat că „Nicolae Botgros este una din personalitățile notorii ale neamului românesc și orice evaluare a orchestrei Lăutarii este un eveniment istoric pentru satul, orașul, țara pe care le onorează cu cântecele și melodiile sale”. Prietenul și colegul de scenă, compozitorul și dirijorul, academicianul Gheorghe Mustea a ținut să destăinuie celor prezenți care este secretul ca un artist să ajungă la înălțimea Olimpului și să devină renumit nu numai în țara lui dar și în întreaga lume. Tot dumnealui a dat în vileag și unele momente din activitatea colegială a celor doi mari artiști. L-au elogiat pe distinsul artist scriitorii: Andrei Strâmbeanu,care a propus ca Orchestra „Lăutarii„ să-i poarte numele lui Nicolae Botgros, Marcela Mardare și Vasile Căpățână, ziariștii Rodica Iuncu, Tudor Colac și Rodica Ciorănică, exdirectorul Filarmonicii Naționale, Mihail Murzac,directorul Bibliotecii Naționale Elena Pintilei, compozitorul și interpretul Valeriu Mocanu și alții.
Antologia „Sufletul viorii. Nicolae Botgros” este puțin să spun că este o carte, mai degrabă aș zice că e o enciclopedieneterminată despre viața și activitatea legendei muzicii românești Nicolae Botgros. Ziarista, Veta Ghimpu Munteanu, care a muncit cu sârg prin arhivele bibliotecilor, televiziunii și radioului pentru a găsi și selecta numeroasele articole și interviuri despre eroul volumului a îmbogățit lucrarea sa editorială și cu foarte multe fotografii color ce l-au surprins pe artist atât în viața de toate zilele cât și cea concertistică.
Ca o pâine puhavă de casă este apariția cărții „Sufletul viorii. Nicolae Botgros”, care va fi binevenită nu numai pentru lumea muzicală, dar și pentru toți fanii lui Nicolae Botgros, cu alte cuvinte, pentru toți românii de pretutindeni. Sala arhiplină a Bibliotecii Naționale a fost găzduită și de către „Lăutarii lui Botgros”, care a fascinat auditoriul cu cele mai duioase melodii din repertoriul său și cântece îndrăgite interpretate de către Ion Paladi, care i-a mulțumit dascălului său Nicolae Botgros pentru încrederea și susținerea sa părintească.

 

Ion Cuzuioc – Membru UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *