default-logo

Cipru, acuzat că-i ferește pe oligarhii ruși de valul de sancțiuni

Biroul ceh de analiză financiară, care are puterea de a îngheța activele oligarhilor ruși, se plânge de reticența Ciprului de a furniza informații despre proprietarii companiilor, ceea ce înseamnă că eforturile cehe de a-i găsi și pedepsi pe oligarhii ruși eșuează deseori. Șeful Biroului de analiză financiară, Jiri Hylmar, s-a plâns Senatului ceh de cooperarea cu unele țări europene, după cum relatează Hospodářské noviny. „Am primit un răspuns din Cipru că omologul nostru de acolo nu este competent în sancțiuni internaționale și nu voi primi informațiile solicitate”, a declarat Hylmar în timpul unei reuniuni a Senatului Ceh, adăugând că urmele de active suspecte duc adesea în Cipru.
Până anul trecut, Cipru permitea deținerea complet secretă a companiilor, deoarece nu exista un registru oficial al beneficiarilor efectivi. Mai mult, sute de mii de companii au sediul date fiind avantajele fiscale. Oligarhii ruși au ascuns, de asemenea, bunuri în Cipru de mulți ani și au beneficiat de politica „pașapoartelor de aur”, care le deschideau Europa în schimbul unor investiții.
În timp ce UE a presat Ciprul de ani de zile să ia măsuri împotriva spălării banilor, țara a fost reticentă în a implementa reforme, informează EURACTIV. Cu toate acestea, barierele impuse de autoritățile cipriote nu sunt singurul obstacol care împiedică autoritățile cehe să caute averile oligarhilor ruși – sunt necesare și o legislație mai bună și mai mult personal pentru a facilita căutarea și înghețarea activelor, a spus șeful Biroului Financiar.
Autoritățile cehe se bazează adesea pe articole publicate de mass-media independente. „Reacționăm și la sugestiile mass-media. Când citim că ar putea exista active undeva, urmăm un astfel de indiciu”, a recunoscut Hylmar.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*