◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Defrișarea pădurii tropicale continuă fără milă, în ciuda promisiunilor și angajamentelor

Pădurile tropicale au fost din nou distruse într-un ritm necruțător în 2021, potrivit noilor cifre citate de The Guardian. Din Amazonul brazilian până în bazinul Congo, tropicele au pierdut anul trecut 11,1 milioane de hectare de copaci, inclusiv suprafețe întinse de pădure primară, esențială pentru limitarea încălzirii globale și stoparea pierderii biodiversității. Pădurile boreale, în principal din Rusia, au înregistrat o pierdere record în 2021, cauzată de cel mai grav sezon de incendii din Siberia de la începutul înregistrărilor, potrivit noilor date de la Universitatea din Maryland, publicate prin Global Forest Watch.
Experții consideră că pierderea continuă a pădurilor este un dezastru pentru acțiunea privind încălzirea globală și atrag atenția că cele 143 de guverne care s-au angajat să oprească și să inverseze pierderea pădurilor până în 2030 la summitul de la Glasgow trebuie să își respecte de urgență angajamentul. „Când vine vorba de pierderea pădurilor tropicale primare, aceasta este legată de climă, de extincție și de soarta multor popoare. Ratele ridicate ale pierderilor continuă, în ciuda angajamentelor din partea țărilor și companiilor”, susţine Rod Taylor, directorul global al programului pentru păduri de la World Resources Institute (WRI), care a întocmit raportul.
Avertismentele indică faptul că părți ale Amazonului sunt în pericol de a se converti din pădure tropicală în savană. Potrivit cifrelor, a existat o creștere deosebit de îngrijorătoare a defrișărilor în vestul Amazonului brazilian. Dar când a fost abordat pentru comentarii de către The Guardian, un purtător de cuvânt al guvernului brazilian a spus că autoritățile s-au angajat să respecte acordul de la Glasgow, menit să elimine defrișările ilegale, până în… 2028. „Avem 20 de ani de date care arată pierderea anuală persistentă a milioane de hectare de păduri tropicale primare. Știam deja că astfel de pierderi sunt un dezastru pentru climă, pentru biodiversitate, pentru popoarele indigene și comunitățile locale”, punctează Frances Seymour, de WRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *