◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Mass-media sub teroare în Belarus. Studiu de caz: Aksana Kolb, redactor șef al ziarului Novy Chas

În Belarus, regimul lui Lukashenko persecută în continuare mass-media independente și reduce la tăcere vocile critice. Recent, redactorul-șef al principalului ziar independent, Novy Chas, din Belarus, a fost reținut cu brutalitate de forțele speciale, în timp ce alți 26 de jurnalişti şi profesionişti media rămân după gratii.
Forțele speciale au percheziționat casa Aksanei Kolb, cu scuturi, acționând cu barosul, ca și cum ar fi avut de-a face cu un criminal periculos. În Belarusul de astăzi, lucrătorii media independenți sunt etichetați drept „extremiști” și tratați ca niște teroriști. Kolb a fost acuzată invocându-se articolul 342 din Codul penal (organizarea și pregătirea acțiunilor care încalcă grav ordinea publică sau participarea activă la acestea) și transferată într-o închisoare.
De la alegerile prezidențiale din august 2020, situația libertății de exprimare în Belarus a fost printre cele mai grave din Europa. Presa și jurnaliștii se confruntă cu o represiune fără precedent. Potrivit Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus, guvernul a reţinut jurnalişti de peste 650 de ori, a arestat şi condamnat peste 130 de lucrători mass-media şi a rănit 80 de jurnalişti. Peste 60 de reprezentanți ai mass-media sunt urmăriți penal, relatează voxeurop.eu.
În timp ce Novy Chas și alte canale au suferit persecuții în trecut, astăzi întregul sector media independent este atacat. Așa cum s-a întâmplat cu zeci de alte publicații, guvernul a forțat Novy Chas să nu mai publice ziarul print, i-a blocat site-ul web, a reținut în mod repetat jurnaliștii și fotografiile și a percheziționat redacția și casele angajaților. Fondatorul publicației – Asociația Limbii Belaruse, unul dintre cele mai vechi ONG-uri din ţară – a fost închis de autorități. Până la recenta arestare, Kolb a fost audiată de mai multe ori în calitate de martor și suspect în alte cazuri motivate politic. În ciuda riscului, ea a refuzat să plece din țară, alegând să rămână aproape de cititorii ziarului.
Până în 2020, Novy Chas a fost o publicație de nișă. Condusă de Aksana, care a scris frecvent materiale de opinie, publicația nu a fost legată de nicio forță politică, dar a fost fără compromisuri pro-democratică și pro-belarusă. Novy Chas a fost singurul săptămânal național publicat în limba țării care sa concentrat pe conținut socio-politic aprofundat, istorie și cultură și jurnalism de investigație (cel mai important jurnalist de investigație, Dzianis Ivashyn, a fost închis în martie 2021 și rămâne prizonier politic). 2020 a fost remarcabil nu numai din cauza protestelor din Belarus, ci și pentru interesul mare al publicului pentru informații obiective și independente. Tirajul Novy Chas s-a triplat, iar audiența site-ului său a crescut vertiginos, ajungând la peste un milion de vizitatori în septembrie 2020.
De când Novy Chas a început să fie publicat, în 2007, echipa sa editorială a lucrat îndeaproape cu apărătorii drepturilor omului și cu grupurile societății civile. Nu numai că a prezentat activiști pentru drepturile omului și civici, dar a distribuit și copii gratuite prizonierilor politici. Pentru mulți oameni aflați din spatele gratiilor, Novy Chas a fost singura sursă de informații independente și singura legătură cu lumea exterioară. După eliberare, prizonierii au povestit cum au citit ziarul cu voce tare în celulă. După august 2020, când site-urile media online au fost blocate, grupurile de bază au distribuit sute de numere ale Novy Chas în cutiile poștale din cartier.
Arestarea Aksanei Kolb evidențiază faptul că, în ciuda încercărilor guvernului de a reduce la tăcere mass-media independente, influența acestora rămâne puternică. Nu este de mirare că regimurile din Belarus și Rusia le consideră o amenințare. De data aceasta, după un lung interogatoriu, Kolb a fost reținută și plasată în închisoarea Akrestsina, infamul centru de detenție din Minsk. Cazul ei este încă un exemplu că persecuția este neîncetată împotriva puținelor mass-media independente rămase în Belarus. Această represiune a avut loc în același timp în care ministrul Afacerilor Externe al Belarusului a trimis scrisori oficiale guvernelor UE și mass-mediei internaționale, cerând un nou dialog, în speranța că va duce la ridicarea sancțiunilor împotriva Belarusului…
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a emis o declarație prin care a cerut autorităților din Belarus s-o elibereze imediat pe Aksana Kolb și să renunțe la orice acuzație împotriva ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *