default-logo

S-a lansat apelul la candidaturi pentru Premiul „Daphne Caruana Galizia” pentru jurnalism

Parlamentul European a lansat oficial apelul la candidaturi pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism, informează MediaSind, printr-un comunicat.
Premiul recompensează anual jurnalismul de calitate excepţională care promovează sau apără principiile şi valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului. „Mesajul Parlamentului European este clar: Europa este alături de cei care caută adevărul. Condeiul lui Daphne a fost redus la tăcere pentru că a descoperit adevărul şi nu ar trebui să permitem niciodată jurnaliştilor să devină ţinte şi victime. Prin acest premiu, Parlamentul European va continua să apere libertatea de exprimare, pluralitatea mass-media şi jurnalismul de calitate şi va contribui la transmiterea acestor valori generaţiilor viitoare”, a declarat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Potrivit sursei citate, pot candida jurnalişti profesionişti şi echipe formate din jurnalişti profesionişti de orice naţionalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entităţi mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Scopul este de a susţine şi sublinia importanţa jurnalismului profesionist în apărarea libertăţii şi egalităţii.
Câştigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanţi ai presei şi ai societăţii civile din cele 27 de state membre ale Uniunii şi din reprezentanţi ai principalelor asociaţii europene de jurnalism. Ceremonia de decernare va avea loc anual în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia. „Premiul şi suma aferentă de 20.000 euro demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigaţie şi importanţa unei prese libere. În ultimii ani, Parlamentul a avertizat cu privire la încercările de subminare a pluralismului mass-mediei, atât în UE, cât şi în afara acesteia. Eurodeputaţii au denunţat atacurile asupra jurnaliştilor, în special din partea politicienilor, şi au solicitat Comisiei să prezinte acte legislative împotriva proceselor abuzive. La 27 aprilie, a fost anunţată o propunere de soluţionare a litigiilor răuvoitoare împotriva jurnaliştilor şi activiştilor”, se menţionează în comunicat.
Jurnaliştii îşi pot transmite articolul sau articolele online pe site-ul https://daphnejournalismprize.eu/ până pe 31 iulie 2022, ora 23.59 (CEST).
La fel ca în ediţia trecută, din partea României, din juriu vor face parte profesioniştii selectaţi de către Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind.
Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă şi activistă anticorupţie. Ea a realizat reportaje ample despre corupţie, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetăţeniei şi legăturile guvernului maltez cu Panama Papers. A fost hărţuită şi ameninţată, iar apoi a fost asasinată, prin explozia unei maşini-capcană, pe 16 octombrie 2017. Reacţia publicului la ancheta desfăşurată de autorităţi a condus la demisia prim-ministrului Joseph Muscat.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*