◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Apple introduce o funcție care să protejeze jurnaliștii de programele-spion

Apple a anunțat că va lansa o nouă funcție, în această toamnă, pentru software-ul de operare iPhone, Mac și iPad, care este concepută pentru a proteja utilizatorii cu risc ridicat, cum ar fi jurnaliştii și lucrătorii pentru drepturile omului, de programele spion sofisticate care au fost legate de abuzuri asupra drepturilor omului.
Lockdown Mode (Modul de blocare) dezactivează mai multe funcţii de pe iPhone, pentru a-l face mai puţin vulnerabil la spyware, prin reducerea semnificativă a numărului de funcţii pe care atacatorii le pot accesa şi pe care le pot pirata. Mai exact, dezactivează multe funcţii de previzualizare în iMessage, limitează JavaScript în browserul Safari, împiedică instalarea de noi profiluri de configurare, blochează conexiunile prin cablu, împiedicând, prin urmare, copierea datelor dispozitivului şi opreşte cererile de servicii Apple primite, inclusiv FaceTime.
Gigantul va plăti până la 2 milioane de dolari cercetătorilor care găsesc o defecţiune de securitate în Lockdown Mode.
Anunţul vine la câteva luni după dezvăluiri că hackerii sponsorizaţi de state au capacitatea de a pirata iPhone-uri de model recent cu atacuri „zero-click” distribuite prin mesaje text. Aceste atacuri pot avea succes chiar dacă victima nu face click pe un link. Producătorul de iPhone s-a confruntat cu apeluri tot mai numeroase din partea guvernelor pentru a rezolva problema.
Lockdown Mode este destinat numărului mic de oameni care cred că ar putea fi vizaţi de un hacker sponsorizat de un stat şi au nevoie de un nivel extrem de securitate. Victimele vizate de programele spion de calitate militară includ jurnalişti, activişti pentru drepturile omului şi directori de companii, potrivit The Washington Post. „Deşi majoritatea utilizatorilor nu vor fi niciodată victimele atacurilor cibernetice extreme, vom lucra neobosit pentru a proteja utilizatorii”, a declarat Ivan Krstić, şeful departamentului de inginerie şi arhitectură de securitate al Apple, într-un comunicat.
Acesta este unul dintre cei mai mari pași de până acum ai unei firme de tehnologie de acest calibru pentru a combate industria de spyware, ale cărei instrumente pot pătrunde în dispozitive fără ca victima să facă click pe ceva. Din Maroc până în Mexic și Singapore, experții au descoperit programe spion care vizează mai multe platforme tehnologice care erau folosite pentru a urmări mișcările lucrătorilor pentru drepturile omului, lucrătorilor ambasadei și alte ținte, printre care soția unui jurnalist mexican ucis, care investiga cartelurile de droguri, potrivit unei cercetări a Citizen Lab, un centru de cercetare a drepturilor digitale de la Universitatea din Toronto. „Există acum dovezi de netăgăduit… că industria spyware-ului mercenar facilitează răspândirea practicilor autoritare și contribuie la abuzuri masive ale drepturilor omului”, a declarat directorul Citizen Lab, Ron Deibert, potrivit cnn.com. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *