◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Savantul Dumitru Constantin Dulcan, la Galați: „Viitorul omenirii depinde de cât bine punem în slujba semenilor și a lui Dumnezeu”

Vineri, 8 iulie, prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, neurolog și medic psihiatru, cercetător și scriitor, a adunat la sala Teatrului „Nae Leonard” din Galați, câteva sute de oameni, care au dorit să afle care este „Viitorul omenirii, din perspectivă științifică”.
Organizatori au fost: Academia de Științe Juridice din România, Camera Notarilor Publici din Galați și Facultatea de Drept și Științe Administrative – Universitatea „Dunărea de Jos” – Galați.
Gazda manifestării a fost notarul Bogdan Liviu Ciucă, vicepreședinte al A.S.J.R, președintele Camerei Notarilor Publici din Galați, care a deschis conferința, salutând oaspeții și participanții – o sală arhiplină. Erau prezenți tineri studenți, notari, profesori, medici, judecători, parlamentari, juriști, oameni de cultură și artă. Între auditori și primarul Ionuț Pucheanu.
Înainte de a da cuvântul invitaților, Bogdan Ciucă a povestit o istorioară. Se spune că, odată, prin Epoca Medievală, „un pictor – despre care nu se știe ce și cum greșise – a fost aruncat în întunericul unei temnițe. Avea la el și instrumentele de pictat. În bezna închisorii, artistul a așezat pe peretele închisorii o fereastră inundată de o lumină copleșitoare…
Și povestitorul relatează că în dimineața zilei următoare, când a intrat gardianul, observând lumina care umpluse cea mai neagră celulă a acelei temnițe, s-a indignat foarte, întrebând: de unde atâta lumină în cea mai întunecată cameră a închisorii?… Atunci, pictorul, a spus că lumină este peste tot și important este ca să existe cineva care să decupeze fereastra și să dea posibilitatea luminii să pătrundă…”
Introducerea prof. univ. dr. habil. Bogdan Ciucă a fost o trimitere la lumina pe care noi, pământenii, o primim din cărți și, mai ales, de la Dumnezeu, și pe care nu trebuie să o ținem sub obroc!
Prezent la Galați, profesorul universitar dr. D.H.C. Ovidiu Predescu, cel care a avut misiunea să prezinte „Opera Omnia – Dumitru Constantin Dulcan”, a făcut un profil al scriitorului, autorul care, în 1981, cu toată gama de metafore care îmbrăca volumul „Inteligența materiei” – deși cenzurat – schimba paradigma în privința falsei opoziții dintre Știință și Religie, concept „propovăduit” de fostul regim ateist, ieri și astăzi. „A fost un real șoc atât în țară, cât și printre românii din străinătate care au avut posibilitatea să citească volumul Inteligența materiei. Multă vreme, cartea a fost citită în formă xeroxată… Dincolo de ideologiile regimurilor care se perindă la guvernare, există oameni care sunt preocupați de a afla răspunsuri la întrebări, precum: Cine suntem? De unde venim?… Care este sensul existenței omului în spațiul și timpul terestru și care este destinația finală a acestuia? Acest om este savantul Dumitru Dulcan, care prin cărțile sale ne aduce răspunsuri la întrebări fundamentale”, a spus prof. univ. Ovidiu Predescu.
Aflată astăzi la a IV-a ediție, cartea „Inteligența materiei”, revizuită și adăugită, a fost tradusă și redată publicului, în 2021, în engleză și franceză și continuă să rămână un bestseller.
Referindu-se la lucrările scriitorului Dumitru Dulcan, Ovidiu Predescu a subliniat – între altele – că suntem contemporanii unei crize existențiale care sufocă, astăzi, toate sectoarele de activitate. „Una dintre crize este cea de încredere a societății în factorii de decizie; avem o criză referitoare la leadership și calitatea clasei politice; o alta economică generală, care produce, printre altele, și consecințele cele mai grave asupra securității alimentare a oamenilor; o altă criză financiar-bancară, cu reverberații în social, aceasta din urmă fiind marcată de șomaj, de creșterea ratei infracționale, violență extremă, degradarea mediului și schimbările dramatice ale climei, criza pandemică de Covid-19, războiul din Ucraina și, nu în ultimul rând, o criză judiciară. La baza acestora stau cel puțin trei crize conceptuale: criza concepției despre om și univers, care este una a spiritualității, a valorilor și modelelor, a însăși identității umane, criza conceptului de ordine mondială, problema internațională cea mai presantă a prezentului , și criza conceptului privind drepturile omului”.
Medicul neurolog Dumitru Dulcan a vorbit celor prezenți despre faptul că omul nu este doar materie și că „toți sunt fiii aceluiași Tată”, în sensul că la originea lumii materiale, inclusiv a omului nu e doar materie, ci există o Putere dătătoare de viață, o minte de dincolo și o conștiință divină, un Dumnezeu Atotputernic.
S-au pus întrebări, de genul: Unde suntem și ce urmează? Pe ce criterii putem spera la un viitor mai bun?
Domnul Dumitru Dulcan a adus în atenție una dintre provocările momentului, anume, „cursa” dintre umanism și transumanism.
Umanismul ca expresie a Renașterii presupune cultivarea relațiilor interumane, respectul unuia față de celălalt, dialogul civilizat, toate acestea sunt semne că ceva uman mai există în noi, oamenii, pe când noul curent intelectual – transumanism – are drept scop manipularea condiției umane, negarea relațiilor dintre noi. Transumanismul susține că explozia unor discipline ca: nanotehnologia, biotehnologia, informatica și științele cognitive ar putea schimba la față relațiile interumane. Autorul acestui curent, de „modă nouă”, ne ademenește cu idei potrivit cărora utilizarea unor tehnologii și aparaturi de tehnică înaltă, destinate – inițial – celor cu probleme de sănătate, ce țin de augmentarea corpului (e vorba de necesitățile medicale ale unor semeni cu proteze, de exemplu) ne-ar putea transforma în „supra-oameni”, ba chiar în „oameni-dumnezei”, ceea ce e o manipulare și o sfidare a realității. Adepții acestui curent avansează idea că, în jurul anul 2035-2040, datorită amintitelor tehnologii, omul, numit – „homo ciberneticus” – va trăi o mie de ani!…
Ba, chiar, acești transumaniști ademenesc oamenii cu idei gen: „eutanasierea (abolirea) morții”. Adică eminesciana sintagmă – „memento mori”, „adu-ți aminte de moarte!” – care stă la baza concepției despre veșnicia vieții și a sufletului după moarte nu trebuie să ne mai preocupe! Astfel, pregătirea pentru veșnicia sortită nouă nu ar mai trebui să ne ocupe timpul și mintea, pentru că acești „dumnezei” pământeni – prin blocarea îmbătrânirii celulelor – fără nicio trimitere la Dumnezeu și la creștinism, la spiritualitatea în care ne-am născut – pot prelungi viața și pot „aboli moartea”!… „Sic!?!”
Dimpotrivă, savantul Dumitru Dulcan susține că neurologia, fizica cuantică, astrofizica sunt doar câteva dintre disciplinele științifice care ne întăresc ideea – creștină, și nu numai – că la baza Universului stă Dumnezeu. Că dincolo de cărămizile din care suntem făcuți, există și o energie care întreține focul vieții de aici, de pe pământ, și până Dincolo.
Concluzia întâlnirii este că un mod de viață sănătos, o alimentație echilibrată, un trai cu respect în mijlocul creației lui Dumnezeu, plus o gândire pozitivă, ziditoare de viață, în sprijinul Binelui, al Frumosului și al Adevărului ne-ar face mult mai bine.
Aceste valori, puse de om în slujba semenilor și a lui Dumnezeu, ne-ar umple viața de lumină, iar pacea socială ar mai avea o șansă mâine, în viitor, aici, pe pământ…
În ultima parte a întâlnirii, prof. univ. dr. Dumitru Dulcan a primit mai multe întrebări din partea auditorilor, iar la finalul întâlnirii, timp de aproximativ o oră, a dat autografe celor dornici.
În contextul întâlnirii, gazda – Bogdan Ciucă – a mulțumit pentru organizarea manifestării profesorilor de la Academia de Științe Juridice din România și de la Facultatea de Drept și Științe Administrative – Universitatea „Dunărea de Jos” – Galați, dar și celor care au ținut să fie prezenți la conferința prof. univ. dr. Dumitru Dulcan. Mulțumiri au fost adresate directorului Teatrului „Nae Leonard” din Galați, tuturor colaboratorilor care au susținut manifestarea, între aceștia, și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
Felicitări organizatorilor pentru această manifestare după lunga perioadă de izolare.
De la domnul Bogdan Ciucă am reținut că, la Galați, urmează și alte întâlniri cu personalități din cultură, artă, spiritualitate. Le așteptăm, cu interes!

Maria Stanciu
Foto: Arhiva Universul Juridic;

***

Dumitru Constantin Dulcan este membru al Societății Române de Neurologie, al Societății Române de Psihiatrie, al Organizației Internaționale de Cercetare a Creierului (IBRO), al Ligii Române pentru Sănătate Mentală, al Sociețății de Acupunctură, al Societății Române de Neuropsihoendocrinologie, al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România și din Străinătate.
De asemenea, este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Piteşti, între altele, distins, în 1992, cu Premiul pentru filozofie „Vasile Conta” al Academiei Române, pentru lucrarea Inteligența materiei.
Este posesorul a patru brevete de invenţii de uz medical: Metodă şi aparat pentru determinarea zonelor ce cuprind puncte utilizate în acupunctură pentru marcarea lor optică, OSIM, 1975; Metodă şi aparat destinat pentru analgezia prin acupunctură, OSIM, 1975; Metodă şi instalaţie pentru bioalfapunctură, OSIM, 1975; Metodă şi aparat electronic pentru captarea, selectarea şi aplicarea semnalelor bioelectrice, OSIM, 1977.
A participat la studii clinice internaţionale ca investigator principal: Betarm – 02 – RO „Schering – AG” – Tratamentul cu Betaferon în Scleroza multiplă, 2000 2007; SPIRID – „Merck”, Germania – Testarea unui nou medicament în dischineziile induse de L Dopa la parkinsonieni, 2002 2003; SPIRID O – „Merck”, Germania – Testarea unui nou medicament în dischineziile induse de L Dopa la parkinsonieni, 2003 2006; GlaxoSmithKline – 2004, studiu randomizat, dublu orb, controlat Placebo, privind eficacitatea şi siguranţa unui nou medicament în scleroza multiplă; Programul AVONEX – Grecia, 2007; Programul Copaxone – Israel, 2007.
Autor a numeroase conferinţe cu conţinut ştiinţific.
A publicat peste 300 de studii, comunicate la congrese şi simpozioane naţionale şi internaţionale, în peste 100 de participări, incluse în volume colective ori apărute în reviste de specialitate.
Se înscrie în palmaresul său participarea la circa 200 de emisiuni Radio şi TV. (CV. Dumitru Dulcan – site oficial)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *