default-logo

Biblioteca – Ateneul minţii şi al sufletului

Dragii mei,

Îmi îngădui să mă adresez cu apelativul „Dragii mei” şi doresc să vă şi explic de ce. Bunul Dumnezeu mi-a oferit şansa extraordinară în viaţă de a fi mamă şi bunică, iar pe plan profesional să îmbrăţişez profesia de profesoară şi bibliotecară. Toate aceste faţete ale existenţei mele au în câmpul lor afectiv, educaţional şi spiritual COPILUL, fiinţa iubită necondiţionat. Mă refer la cei doi copii ai mei, nepoate, elevi, cititori… Responsabilitatea îndrumării şi educării persoanelor în creştere, în dezvoltare şi formare a constituit o constantă în viaţa mea.

Adresez micile mele gânduri tuturor copiilor şi tinerilor care merg la bibliotecă, dar, în aceeaşi măsură şi celor care încă nu au trecut pragul acestui Ateneu al minţii şi al sufletului. Sunt confesiuni, experienţe şi îndemnuri de a vă decide să fiţi oaspeţii dragi ai bibliotecii pentru a vă îndestula din nectarul dulce al cărţilor şi a-l transforma precum harnicele albine în miere personală, atât de benefică organismului în evoluţia sa.

Mă gândesc la faptul că poate unii dintre voi nu ştiţi ce se întâmplă într-o bibliotecă, de aceea, pentru început apelez la spusele unor oameni celebri. În opinia lui Sharon Creech „O bibliotecă este o uşă spre numeroase vieţi”, iar Mario Vargas Llosa ne spune atât de frumos că „Trăim atâtea vieţi câte cărţi citim”. Să vedem dacă este aşa.

Biblioteca este o instituţie de cultură, care are în patrimoniul său colecţii de cărţi, ziare, reviste, brevete de invenţie, casete audio-video, CD-uri, DVD-uri ş.a.; toate aceste documente sunt numite, generic,  purtători de informaţii. Biblioteca, prin personalul de specialitate, achiziţionează şi prelucrează publicaţiile conform unor reguli/norme internaţionale şi le pune la dispoziţia utilizatorilor, cititorilor, consumatorilor de cultură… Îşi desfăşoară activitatea într-o clădire bine îngrijită, cu săli curate, dotate cu rafturi în care apariţiile editoriale cumpărate ori donate aşteaptă nerăbdătoare să le împrumutaţi sau să le consultaţi şi să vă ofere informaţii aşternute cu har şi multă trudă de către autorii lor. Pentru ca publicaţiile să fie regăsite de bibliotecari şi cititori, acestea sunt organizate pe baza unor principii şi reguli biblioteconomice, pe care le veţi descoperi treptat prin vizite repetate.

Cu mare dăruire pentru profesie şi dragoste faţă de copii şi tineri vă întâmpină bibliotecarii, bine pregătiţi profesional, cu o bogată cultură generală, o neostoită sete de cunoaştere şi o imensă disponibilitate de comunicare. Aceştia vă răspund la nenumărate întrebări, vă onorează cererile de lectură şi studiu, vă călăuzesc pe magnificul drum al învăţării şi cunoaşterii, la capătul căruia, luminiţa, pe care o căutăm fiecare, nu reprezintă altceva decât împlinire profesională, afirmare şi consacrare într-un domeniu al literaturii, culturii, ştiinţei, artei, sportului etc., cu alte cuvinte vă ajută la pregătirea pentru viaţă şi profesie.

Doresc să vă comunic şi lucruri concrete, practice, dezvăluind câteva secrete al muncii şi activităţii din bibliotecă.

Dacă ştiţi exact ce cărţi doriţi să împrumutaţi, în sălile cu împrumut la domiciliu şi acces liber la raft, puteţi regăsi chiar voi publicaţiile. Nu vă faceţi griji, până vă descurcaţi singuri, veţi fi ajutaţi de bibliotecare. Dacă publicaţiile de care aveţi nevoie există în colecţiile bibliotecii într-un singur exemplar, ele pot fi consultate doar în sălile de lectură, iar bibliotecarele vi le vor pune la dispoziţie în cel mai scurt timp. Dacă biblioteca respectivă nu deţine cartea solicitată, se poate apela la împrumut interbibliotecar. Dacă aţi citit o carte a unui scriitor, bibliotecarele vă pot recomanda toate lucrările acestuia. Atunci când vă place un autor şi aţi epuizat de citit toate cărţile acestuia, nu aveţi teamă, mai sunt şi alţi autori care scriu în aceeaşi manieră, poate despre alte subiecte. Pentru a afla mai multe în acest sens, rugaţi bibliotecara să vă ajute.

Trebuie să redactaţi un referat la un obiect de studiu la şcoală şi aveţi nevoie de bibliografie, bibliotecara vine în întâmpinarea voastră.

Sunteţi pasionaţi de un domeniu oarecare al cunoaşterii umane, numai bibliotecara vă poate ajuta cu o bibliografie de specialitate cu cele mai reprezentative titluri şi autori.

Vă interesează viaţa şi activitatea unor personalităţi locale, bibliotecara vă pune la dispoziţie fişa biobibliografică a acestora. Pentru personalităţi naţionale şi internaţionale, vă recomandă documente de referinţă (dicţionare, enciclopedii…).

Aveţi abilităţi pentru studiul limbilor străine, cu certitudine la bibliotecă trebuie să mergeţi. Bibliotecara vă va oferi cărţile necesare, CD-urile şi DVD-urile folositoare sau vă invită să vă înscrieţi şi să participaţi la cercurile de specialitate în scopul însuşirii cât mai rapide şi corecte a limbilor străine.

Înclinaţiile, talentul pentru muzică, teatru şi pictură… vi le puteţi cultiva prin consultarea documentelor de informare din aceste domenii şi le puteţi exersa şi dezvolta în cadrul secţiilor de specialitate şi a unor proiecte, pe care tot la bibliotecă le veţi găsi.

Vreţi să fiţi la curent cu noutăţile cotidiene sau din domenii care se adresează vârstei voastre, interesaţi-vă ce titluri de ziare şi reviste achiziţionează biblioteca. Acestea abia aşteaptă să le răsfoiţi şi să vă împărtăşească din noianul lor de informaţii. Pur şi simplu, doriţi să vă relaxaţi, din nou discutaţi cu bibliotecara. Povestiţi-i despre preocupările voastre, despre pasiuni şi hobby-uri, despre gusturile de lectură, cu siguranţă nu veţi fi dezamăgiţi de ceea ce vi se va oferi: o carte interesantă, un film captivant, muzică de calitate…

Biblioteca – Ateneul min\ii

]i al sufletului

Aveţi chef să călătoriţi şi, din anumite motive nu puteţi să faceţi acest lucru în realitate, tot la bibliotecă se rezolvă problema. Ghidurile, atlasele, hărţile vă stau la dispoziţie. Dar, surpriză! Puteţi călători virtual, pentru că biblioteca, la Secţia Multimedia, vă oferă posibilitatea de a naviga pe internet, în locuri, în care nici nu aţi visat vreodată să ajungeţi.

În ultima perioadă, au pătruns în forţă calculatorul şi internetul. Unii le supraevaluează sau chiar divinizează, alţii le resping. Dragii mei, societatea umană evoluează, ştiinţa aşijderea, este musai să ţinem pasul. Dar, cum orice descoperire are o latură pozitivă, benefică omului şi una mai puţin bună, trebuie să învăţăm să deosebim efectele bune de cele rele şi să decidem ce vom alege. Însă, să nu uităm ceea ce spunea fizicianul, savantul Albert Einstein, care a primit Premiul Nobel pentru fizică: „Singurul lucru pe care trebuie să îl cunoşti cu precizie este unde se află biblioteca”.

La bibliotecă veţi socializa şi relaţiona, veţi lega prietenii durabile cu persoane care au preocupări asemănătoare. Întâlnirile, convorbirile, participarea împreună la activităţi culturale, artistice, literare… este un bun câştigat pe viaţă.

Pentru ca apele râurilor copilăriei şi adolescenţei să fie limpezi şi cristaline, pentru a descoperi cât mai repede calea devenirii voastre, cereţi ajutorul adulţilor şi învăţaţi să primiţi sfatul şi sprijinul acestora: părinţi, bunici, învăţători, profesori, bibliotecari etc. Nu vă supăraţi atunci când îi întrebaţi diferite lucruri şi nu vă explică, ci vă recomandă să căutaţi în cărţi şi în alţi purtători de informaţii. Ştiu ei de ce procedează aşa, şi ei au fost ca voi. Este maniera cea mai eficientă de a vă ajuta să vă formaţi un stil de muncă independent, de a dobândi metodele intelectuale de cunoaştere care vi se potrivesc; astfel acumulaţi o bogată experienţă de învăţare şi informare. Chinezii spun: „Celui căruia îi este foame, nu-i da un peşte, ci învaţă-l să pescuiască”. Şi cred că au dreptate.

Aşadar, dragii mei, învăţaţi să „pescuiţi” în miraculosul şi fascinantul ocean al cunoaşterii! Şi nu uitaţi niciodată că „Biblioteca este cutia cu medicamente ale sufletului omenesc”. Vă garantez, nu are contraindicaţii şi nici efecte secundare dăunătoare.

 

Vasilica Grigoraş

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*