default-logo

Canalele media de știri, și mai polarizate politic

Programele de știri pot avea o influență incredibilă asupra publicului american. Potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, de la începutul lui 2020, adultul american mediu urmărește nouă ore și jumătate de știri prin cablu săptămânal. Deși nu este un secret pentru nimeni că anumite canale se înclină într-un fel sau altul pe spectrul politic, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că trei dintre cele mai mari de peste Ocean au devenit din ce în ce mai polarizate între 2010 și 2020.
Autorii studiului au analizat un deceniu de programe de știri pe Fox, MSNBC și CNN, în încercarea de a măsura tendința politică în creștere pe zi, săptămână și oră. Toate cele trei rețele au devenit din ce în ce mai polarizate, în special imediat după alegerile prezidențiale din 2016. Aceste tendințe s-au petrecut mai mult sau mai puțin sincronizate unele cu altele; când un eveniment a determinat Fox să se deplaseze mai departe spre dreapta politică, același eveniment a împins de obicei MSNBC și CNN spre stânga.
Autorii studiului au vizionat și analizat mii de ore de CNN, Fox și MSNBC pentru a urmări cine a apărut pe ecran în timpul diferitelor programe de știri de pe cele trei canale pentru un total de minim zece ore între ianuarie 2010 și august 2020. Specialiștii au concluzionat că scorurile înregistrate reprezintă dovezi convingătoare că între 2010 și 2020 presa s-a polarizat politic constant.
Diviziunea politică dintre canale a devenit și mai pronunțată atunci când studiul și-a restrâns domeniul de aplicare la programele de prime time. „Nu vedem cu adevărat acea polarizare dramatică în cazul emisiunilor de dimineață și de după-amiază, care sunt mult mai bazate pe fapte”, explică prof. Yphtach Lelkes, de la Școala Annenberg de Comunicare a Universității din Pennsylvania, într-un comunicat de presă.
Într-o notă similară, un alt studiu recent realizat la UPenn dezvăluie că americanii care își primesc știrile în principal de la televizor (spre deosebire de online) au mult mai multe șanse să urmărească numai canale care reflectă convingerile lor politice, menținându-se în esență într-o „bulă partizană”. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*