default-logo

Peştele în viața noastră

Săpăturile arheologice ne arată importanţa pescuitului şi a consumului de peşte în cadrul economiilor vechilor comunităţi. Dacă înainte de anul 1989 circula sloganul care se intitula „nicio masă fără peşte“, astăzi consumul a scăzut, românul consumând doar câteva kilograme de peşte pe an.
România a devenit stat membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, unde, după cum se ştie, este o piaţă liberă. Aduc în discuție o problemă, şi anume aceea privind piaţa peştelui după integrarea ţării noastre. Având în vedere faptul că piaţa peştelui a devenit liberă, mă întreb ce se va întâmpla cu piscicultorii români astăzi. Ştiu ei să întocmească proiecte pentru obţinerea de fonduri europene? Va fi sau nu necesară aplicarea unor metode de creştere a speciilor de peşte mai productive? Aceştia trebuie să facă modernizări şi să treacă la procedee de creştere în sistem intensiv privind speciile de peşti care se caută. Cu alte cuvinte, este necesar să vindem peşte care se cere în Uniunea Europeană şi să ne orientăm spre aceasta.
Astfel, sunt câteva zeci de companii care activează pe piața peștelui şi a produselor din peşte din România. Dacă se asociază mai multe ferme piscicole, nu se pune problema lipsei în ceea ce priveşte cererea de peşte. Atât cumpărătorii, cât şi reţelele de magazine au certitudinea că li se păstrează cantitatea de peşte de care au nevoie, iar fermierul piscicol iese în câştig în primul rând prin faptul că nu se mai agită să-şi vândă peştele. Un rol deosebit de important îl va avea Fondul European pentru Pescuit, care va finanţa aceste pieţe. Beneficiarii vor fi acvacultorii, respectiv fermierii piscicoli, iar finanţarea este atât de la bugetul de stat, cât şi privat.
Prin urmare, accesarea fondurilor europene este vitală şi este asemănătoare, într-o oarecare măsură, cu obţinerea unui credit, numai că fermierul român trebuie să ştie să întocmească proiecte pentru obţinerea acestor fonduri. De fapt, peştele trebuie să obţină locul pe care l-a avut şi-l are în consumul uman, ca unul dintre cele mai sănătoase alimente. Se pune problema dacă acei bani intrați prin Fondul European pentru Pescuit vor fi folosiți cu responsabilitate şi eficienţă de către pescari. Să nu ne aflăm în situația când „peștele mare îl înghite pe cel mic”.

Florenţ Mocanu/UZPR
senior editor şi redactor şef al ziarului regional „Gazeta Munteniei”

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*