default-logo

Responsabilitatea corporativă, cursă cu obstacole în UE

În urma propunerii Comisiei Europene privind regulile de due diligence, dezbaterea privind obligațiile companiilor de a respecta drepturile omului și de a evita daunele asupra mediului este programată să se accelereze în luna septembrie.
Propunerea UE privind responsabilitatea corporativă impune companiilor mari, care fie au sediul în statele membre, fie au o cifră de afaceri considerabilă în UE, să identifice, să prevină și să atenueze încălcările drepturilor omului și ale mediului de-a lungul lanțurilor lor valorice.
În prezent, regulile de due diligence sunt în vigoare doar în câteva țări din UE, cum ar fi Franța, în timp ce în Germania, companiile cu peste 3.000 de angajați vor trebui să efectueze due diligence obligatorii începând cu ianuarie 2023.
Propunerea UE s-ar aplica tuturor companiilor cu sediul sau care operează în bloc și care au peste 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală netă de 150 milioane de euro, dar și companiilor mai mici din sectoare cu risc ridicat, cum ar fi industria textilă, agricultură și extracția mineralelor.
Comisarii UE Thierry Breton și Didier Reynders au prezentat la Bruxelles propunerea Comisiei pentru o directivă de due diligence privind sustenabilitatea corporativă, argumentând că o combinație de procese de due diligence, supraveghere publică și măsuri de răspundere civilă ar conduce la un comerț mai durabil. Dar, potrivit lui Christopher Patz, ofițer politic la Coaliția Europeană pentru Justiție Corporativă (ECCJ), doar câteva state membre au ajuns până acum la o poziție pe această temă. „Statele și guvernele sunt obligația de a urmări penal încălcările drepturilor omului”, susține Antje Gerstein, raportor pentru avizul Comitetului Economic și Social European, adăugând că țările terțe ar trebui ajutate să își îndeplinească mai bine datoria de a proteja drepturile omului. „Este destul de transversal și cu potențial de anvergură, deci cred că merită să fie luată în considerare în mod corespunzător de către statele membre”, a spus Patz pentru EURACTIV.
Între timp, activiștii și ONG-urile solicită Comisiei să îmbunătățească accesul la justiție pentru victimele încălcărilor drepturilor omului și să consolideze obligațiile privind clima pentru companii.
Companiile, pe de altă parte, sunt împărțite cu privire la noile reguli. În timp ce unele susțin propunerea, deoarece ar avea condiții de concurență echitabile, altele consideră că regulile ar trebui aplicate numai la primul nivel al lanțului de aprovizionare.(redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*