default-logo

Un muzeu londonez va returna Nigeriei zeci de artefacte

Muzeul Horniman, din Londra, a anunțat că proprietatea a 72 de obiecte jefuite în secolul al XIX-lea din Regatul Beninului va fi transferată guvernului nigerian. Acest acord vine în urma unei solicitări a Comisiei Naționale pentru Muzee și Monumente din Nigeria (NCMM).
Potrivit BBC, obiectele includ 12 plăci de alamă, cunoscute sub numele de Bronzuri Benin, un cocoș de alamă și o cheie a palatului regelui.
Muzeul afirmă că s-a consultat cu membri ai comunității, vizitatori, școlari, cadre universitare, profesioniști în domeniul patrimoniului și artiști din Nigeria și Marea Britanie. „Au fost luate în considerare toate opiniile lor despre viitorul obiectelor din Benin, alături de proveniența obiectelor”, a explicat muzeul.
În ultimii ani, a existat o presiune politică crescută asupra guvernelor și muzeelor europene pentru a returna artefactele jefuite cu secole în urmă. Eve Salomon, directorul muzeului, a declarat: „Dovezile sunt foarte clare că aceste obiecte au fost dobândite prin forță, iar consultarea externă ne-a susținut punctul de vedere că este atât moral, cât și adecvat să returnăm proprietatea lor Nigeriei. Muzeul este încântat să poată face acest pas și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu NCMM pentru a asigura îngrijirea pe termen lung pentru aceste artefacte prețioase”.
British Museum deține cea mai mare colecție de bronzuri Benin din lume. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*