◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

PREMIUL NOBEL, O ISTORIE CU MULTE COBORÂȘURI

Premiul Nobel este una dintre cele mai prestigioase recompense din lume. Alfred Nobel este inventatorul dinamitei și înainte să moară, a trecut în testamentul său ca toți banii câștigați din comerțul cu dinamita să fie alocați către o fundație care a conferi anual premii în mai multe domenii.

Începând cu anul 1901, se oferă premii pentru mai multe domenii științifice, mai puțin unul, matematica. Nobel a menționat în testament acest lucru. Din cauza faptului că iubita sa l-a părăsit pentru un matematician celebru, matematica nu era menționată.

Anul 2018 va rămâne în istorie și prin faptul că Academia Suedeză nu va decerna Premiul Nobel pentru literatură. Este un caz fără precedent, ca urmare a unui scandal cu iz sexual și financiar. Această decizie a fost luată ca urmare scandalului provocat de Jean Claude Arnault, soțul unei academiciene.

Conform anchetatorilor, acesta a agresat sexual 18 femei, a utilizat ilegal bani din bugetul academiei și a divulgat, cu mult timp înainte, numele celui care ar fi trebuit să fie onorat cu acest premiu.

Un prim scandal cu privire la atribuirea Premiului Nobel a izbucnit în anul 1901, atunci când Sully Prudhomme, un poet francez, caracterizat reacționar, a primit premiul în detrimentul lui Lev Tolstoi. În anul 1908, din cauza fracțiunilor dintre două tabere rivale din Academia Suedeză, premiul a fost oferit unui necunoscut, pe nume Rudolf Eucken.
A urmat un alt scandal în anul 1911. Laureată pentru chimie a fost Marie Curie. Opinia publică a fost mai interesată de legătura amoroasă dintre Marie Curie și Paul Langevin. Relația amoroasă era atât de evidentă, încât membrii Academiei Suedeze au sfătuit-o pe Marie Curie să nu își ridice premiul. Marie Curie a sfidat toată opinia publică și s-a deplasat în Suedia, de unde și-a ridicat premiul.

În anul 1919, un alt scandal avea să izbucnească. Fritz Haber primea premiul pentru chimie, în domeniul sintezelor obținute din amoniac. Acest cercetător german în vârstă de 52 de ani a introdus utilizarea azotului în agricultură și în industria chimică. El a mai fost numit tatăl armei chimice. Multe persoane s-au întrebat dacă este un criminal de război sau un binefăcător al omenirii?

El a inventat mai multe gaze toxice care au fost utilizate în Primul Război Mondial. Având origini evreiești, a fost obligat să părăsească Germani, în anul 1933, și să se stabilească în Elveția.

În anul 1936, jurnalistului german Carl von Ossietzky îi este interzis să se deplaseze în Suedia pentru a primi Premiul Nobel. Hitler în persoană a ordonat transferul său într-un lagăr de concentrație, după ce în anul 1931, fusese arestat pentru înaltă trădare. Moare în anul 1938, fără să reușească să intre în posesia premiului.

În anul 1958, Boris Pasternak refuză Premiul Nobel pentru literatură din cauza presiunilor pe care puterea de la Kremlin le-a făcut asupra sa. De teama unor consecințe dramatice, era considerat agent capitalist, nu se deplasează pentru a intra în posesia premiului.

În anul 1964, Jean Paul Sarte refuză să primească premiul, motivând că niciun om nu merită să fie consacrat în viață. În anul 1970, scriitorul Alexandr Soljenițîn refuză premiul de teama repercusiunilor care puteau veni de la Kremlin.

 

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *