default-logo

9 septembrie, Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor şi a maternității

Cultul Sfintei Ana există în Răsărit în secolul VI şi s-a răspândit în Occident în secolul X, iar cel al Sf. Ioachim este de dată mai recentă, datează din secolul XVI.

Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este socotită ocrotitoarea copiilor şi a maternității, căci ea a zămislit la bătrâneţe, după multe rugăciuni, lacrimi şi post.

Monarhii de la Schitul Sfânta Ana din Muntele Athos, povestesc istorisiri nenumărate despre familii care şi-au pierdut orice nădejde de a mai avea copii, dar cu ajutorul Sfintei Ana au devenit părinţi, atunci când cu evlavie şi credinţă i-au cerut prin rugăciune ajutorul.

Ioachim și Ana – bunicii lui Hristos

Ioachim, tatăl Fecioarei Maria, era din neamul împărățesc al lui David, din seminția lui Iuda. Ana, soţia lui Ioachim a fost fiica lui Matan şi soră cu Sovi, cea care a născut-o pe Elisabeta, mama Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

Amândoi erau credincioşi, participau la viaţa liturgica a poporului lui Israel şi ceea ce aveau împărțeau în trei: o parte o dădeau templului şi slujitorilor lui, o alta o împărțeau străinilor şi săracilor, iar pe a treia o țineau pentru ei şi pentru nevoile familiei.

Evanghelia apocrifă a vieţii Maicii Domnului mărturisește ca Ioachim, dispreţuit pentru că nu avea copii, nu se revolta împotriva lui Dumnezeu, ci dimpotrivă spunea: „Mă voi retrage în pustiu şi voi sta şi nu voi mânca nimic, ci numai mă voi ruga şi voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soţiei mele”.

Şi Ana plângea pentru lipsa copiilor şi se roaga Domnului, iar după multă vreme de post şi rugăciune, prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrâneţe, pe Fecioara Maria.

Sfântul Ioachim a murit la vârsta de 80 de ani, la câţiva ani după aducerea şi intrarea fiicei lui în Templul de la Ierusalim. Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după sfântul Ioachim, ani pe care i-a petrecut în Templu cu fiica ei.

Sfinţii Ioachim şi Ana sunt adesea invocaţi în rugăciuni de cuplurile care nu reuşesc să aibă copii.

Moaştele Sfintei Ana sunt păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Sfântul Munte Athos.

Semnificația numelor Ioachim și Ana

Numele Ioachim este de origine evreiasca (Jehojakim), cu semnificația „Iahve [Dumnezeu] a îndreptat“, sau „Iahve a ridicat“. În zilele noastre, Ioachim este mai rar întâlnit ca nume de botez, fiind mai des întrebuinţat de monahi.

Numele Ana este tot evreiasca (Hannah), se înrudeşte cu masculinul Anania (Hananyah)  şi are semnificaţia „Iahve a avut milă“, sau „Iahve s-a îndurat“. De la el s-au format şi numele derivate – Aneta şi Anca (Ancuţa), numele compuse – Mariana, Ana-Maria sau diminutivele: Anişoara, Anica, Anita, Anuţa, Ani sau Anita.

sursa: crestinortodox.ro

stiri.tvr.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*