default-logo

Ungaria înființează un grup independent care va supraveghea cheltuirea fondurilor de la UE

Ungaria a anunțat crearea unei autorități anticorupție și a unui grup de lucru care să implice organizații neguvernamentale pentru a supraveghea cheltuirea fondurilor Uniunii Europene. Decretul Guvernului a fost publicat în Monitorul Oficial.
Mișcarea Budapestei are ca scop deblocarea fondurilor UE, deoarece guvernul premierului Viktor Orban este blocat în lupte cu Bruxelles-ul pe teme cum sunt corupția, migrația, drepturile LGBTQ și standardele democratice, notează EURACTIV.
Ungaria se confruntă, de asemenea, cu sancțiuni financiare din partea Uniunii Europene pentru aceleași probleme legate de statul de drept, inclusiv procedurile de licitație publică care nu respectă garanțiile anticorupție.
Guvernul va introduce un proiect de lege în Parlament, prin care se creează o autoritate independentă anticorupție până la 30 septembrie și se așteaptă ca aceasta să fie înființată până la 21 noiembrie. Noul organism va interveni dacă autoritățile maghiare nu iau măsuri suficiente pentru „prevenirea, investigarea și remedierea cazurilor de fraudă, conflict de interese, corupție sau alte infracțiuni și abuzuri”, pe măsură ce fondurile Uniunii Europene sunt cheltuite, se arată în decret.
Guvernul va crea, de asemenea, un grup de lucru anticorupție pentru a consilia autoritatea. Jumătate din membrii grupului vor fi delegați guvernamentali, iar ceilalți vor fi reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.
Șeful de cabinet al premierului Orban a declarat luna trecută că Ungaria va modifica până la sfârșitul lunii octombrie mai multe legi criticate de Comisia Europeană dacă se ajunge la un acord privind ajutorul financiar cu executivul UE. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*