default-logo

Un nou număr al revistei Vatra veche

A apărut numărul 8 al revistei târgumureşene „Vatra veche”, editată de Nicolae Băciuţ, revistă lunară de cultură, ajunsă în al 10-lea an de apariţie.
Ceea ce îi dă distincţie înainte de toate acestei publicaţii literare e faptul că ea este opera exclusivă a lui Nicolae Băciuţ. Acest adevărat „one man show” adună materiale, concepe sumarele, tehnoredactează, face corectura, tipăreşte revista pe banii lui.
Revista este difuzată şi în format electronic, la 16.000 de adrese de email.
Fiecare număr e ilustrat cu lucrările unui singur autor, ceea ce face din revistă şi o expoziţie virtuală.
Acest număr este ilustrat cu lucrări ale unei artiste precoce (pictează de la 3 ani), Sophia Leopold, care la nici 10 ani are operă de artist – a făcut expoziţii, are un album cu lucrările ei.
Sophia Leopold-Mureșan s-a născut în 16 decembrie 2008 la Toronto, din părinţi români. În toamna anului 2011 a început să coloreze și apoi să-și facă propriile desene, găsind surse de inspirație în tot ce o înconjura: familie, prieteni, cărți, muzică, jocuri, desene animate. Din vara anului 2012 și până în prezent a avut peste 15 expoziții personale și de grup în diverse comunități din Ontario. Din 2013, Sophia urmează cursurile școlii de limba franceză „Ecole Elementaire Catholique Sainte-Marguerite-D’Youville” din Toronto. În 2015, Sophia a început studiul teoriei muzicii și al pianului, iar percepția ei despre muzică și-o exprimă în tablouri prin decorarea unor desene cu note muzicale sau prin crearea de personaje din note muzicale.
Un amplu interviu cu această tânără artistă dă culoare unui număr care se deschide cu poezia Anei Blandiana şi se încheie cu imagini simbol ale prezenţei mureşenilor, într-un proiect sub egida UZPR, la Columna lui Traian, de Ziua Limbii Române, despre care scrie cu vervă Răzvan Ducan, laureat al unui premiu UZPR pe 2017.
Ca de obicei, în sumarul revistei sunt aduşi în discuţie autori canonici – Eminescu, Coşbuc, Minulescu, Dimitrie Stelaru.
În cronici şi recenzii sunt prezentate cărţi apărute în ultima perioadă, semnate de autori din ţară şi străinătate, un loc aparte acordându-se literaturii din diaspora românească din Canada, Germania.
Sub genericul „Documentele continuităţii” sunt publicate texte semnate de acad. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Cezar Vasiliu (Canada), Octavian Căpăţână, Gicu Manole, Stelian Gomboş.
E prezent număr de număr ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, într-un dialog maraton, realizat de Luminiţa Cornea.
În sumarul revistei sunt incluse pagini de poezie, proză, teatru, jurnal de călătorie, rubrici dedicate filmului, muzicii, umorului.
Savuroase, ca de obicei, paginile în care e publicată corespondenţa redacţională, într-o încercare de a întreţine interesul pentru genul epistolar, în varianta sa electronică.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.