◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

„LOCKDOWN  ITALIA”- văzută de jurnaliştii de la Stampa Estera (Presa Străină) / Corespondență din Italia

Această expoziţie este un tribut adus Italiei, ţară atât de încercată din cauza Covid-19. Jurnaliştii corespondenţi şi acreditaţi în Italia din lumea întreagă am muncit şi în perioada de lockdown transmiţând în ţările noastre informaţii importante despre Italia şi viaţa italienilor în vremea pandemiei. 

Prin intermediul celor 70 de imagini surprinse de către colegii noştri fotografi de la Associazione Stampa Estera (Presa Străină) se dă viaţă expoziţiei „LOCKDOWN  ITALIA” găzduită de Musei Capitolini până pe 1 noiembrie 2020. Inaugurată în 7 octombrie, în prezenţa primăriţei Romei, Virginia Raggi şi a altor personalităţi din lumea jurnalismului şi a politicii, expoziţia se vrea a fi un tribut adus Italiei şi poporului italian atât de încercat în perioada pandemiei dar care a ştiut să reziste şi să se ridice şi mai puternic decât înainte, stârnind admiraţie din partea întregii lumi. 

Pe parcursul expoziţiei celor 30 de colegi fotografi din 10 ţări diverse, putem admira imagini care restituie drama lungilor luni de lockdown în Italia, emoţia care străbate din imaginile care ni se perindă înaintea privirilor şi care ne face să retrăim diversele faze ale pandemiei. 

Momentul cel mai „forte” a fost pentru mine, imaginea gigantă a unei persoane cu costumul de „cosmonaut” şi masca aburită de oboseală din primele zile de pandemie la spitalul San Filippo Neri-secţia de reanimare! Sunt eroii necunoscuţi din spitalele italiene care, ascunşi în spatele unei măşti aburinde, se gândeau doar la câte vieţi să poată salva. Surprinderea cea mai mare a fost când am aflat că în spatele salopetei albe şi a măştii cu vizor aburit de transpiraţie. este Emanuela, o infermieră de la Spitalul San Filippo Neri din Roma, cu o siluetă mignonă care mi-a mărturisit că nu vrea să i se ştie numele şi faţa pentru că doreşte să reprezinte toată categoria de colegi fără nume, ascunşi în spatele unei măști şi a unei salopete albe! Bravo Emanuela, îţi face onoare această alegere! 

„Aceste fotografii expune în Campidoglio la Musei Capitolini-a declarat Primăriţa Virginia Raggi, în afară de faptul că documentează o pagină din istoria noastră prin forţa comunicativă a imaginilor vor constitui o contribuţie importantă în a custodi memoria unei tragedii care ne-a bulversat existenţa”. Expoziţia „LOCKDOWN  ITALIA” a fost vizitată în ante primă de Premierul italian, Giuseppe Conte iar următoarele zile va primi şi vizita Preşedintelui Republicii, Sergio Mattarella, prezent în expoziţie printr-o fotografie făcută cu ocazia Zilei Naţionale a Italiei.

Sînteţi invitaţi cu toţii în Campidoglio-una dintre cele 7 coline ale Romei, sediul primariei Romei şi a Musei Capitolini-la această expoziţie plină de emoţii şi semnificaţii dacă veţi poposi la Roma pînă pe 1 noiembrie,

 

Julia-Sandra Virsta/ UZPR Roma

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *