◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Populația Sami, oamenii care trăiesc în nordul îndepărtat

Sami sunt cei mai nordici oameni indigeni ai Europei. De mii de ani au trăit într-o zonă numită Sapmi – sectoarele nordice ale Norvegiei, Suediei, Finlandei și Peninsula Kola. Limba tradițională Sami, muzica, artizanatul, religia și îmbrăcămintea diferă de celelalte grupuri etnice scandinave. De sute de ani această cultură a trebuit să se adapteze și să supraviețuiască la unele dintre cele mai vitrege condiții de viață de pe Terra.

Originea antică a poporului Sami

Se crede că acest trib misterios a sosit de undeva din Est, adică din Asia, cu foarte mulți ani în urmă. Descoperirea petroglifelor, din ținutul Sampi, demonstrează că strămoșii acestor oameni au trăit de-a lungul coastei oceanului arctic din nordul Norvegiei, încă de acum 10.000 de ani.

Acum 2000 de ani, poporul Sami a locuit în toată zona pe care în ziua de astăzi o cunoaștem sub numele de Finlanda. Cel mai vechi document, în care sunt menționați fenni, așa cum i-a numit istoricul roman Tacitus, datează din anul 98 d.Hr. Până în acel moment, europenii nu au avut habar despre existența acestor oameni ai nordului.

 

Populația Sami

El a scris că purtau haine de blană, mergeau pe schiuri și că vânau reni. 400 de ani mai târziu, textele chineze menționează că în nordul Europei există un popor, care folosește renii (cerbi de fapt) pentru transportul laptelui.

Următoare mențiune despre Sami apare în scrierea istoricul grec, Procopius, din anul 555 d.Hr. Procopius descria un popor nordic, care trăiește în Scandinavia.

Limba sami și stilul de viață

Poporul Sami este cunoscut sub numele de Sami și Saami, a fost cunoscut anterior sub numele de Lapps și Laplanders. Ca și în cazul multor altor cuvinte, acestea din urmă ( „Lapp” ) au căpătat un sens peiorativ, care în limbile scandinave moderne limbile moderne scandinave, înseamnă o bucată de îmbrăcăminte ruptă, ceea ce înseamnă că Lapps reprezinta o populație săracă, care se îmbracă cu zdrențe. Acesta a fost motivul principal pentru care numele populației trebuia schimbat și din Lapps s-a transformat în Sami.

Limba Sami conține un vocabular bogat pentru cuvinte legate de natură și mediu, cu termeni exacți care descriu elemente precum pământul, apa și zăpada. Cel mai interesant aspect este că limba are o sumedenie de termeni specifici pentru a descrie renii. De exemplu, dintr-o turmă de mii de reni, doar unul singur se va potrivi unei descrieri succinte. Acest ultim aspect arată cât de importanți sunt renii în viața acestor oameni ai zăpezilor.

Viziunea asupra lumii

Religia tradițională Sami este păgânismul politeist . Datorită imensității ținutului Sapmi, există diferențe reale atât în ​​aspectele religioase, cât și în cele non-religioase ale vieții. Cu toate acestea, cele mai vechi credințe sunt asociate cu animismul și o legătură strânsă cu Pământul. Panteismul și o spiritualitate personală puternică legată de viața de zi cu zi sunt elemente-cheie ale spiritualității tradiționale Sami, viziune total diferită față de cea a omului modern.

Continuare  pe efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *