default-logo

Jurnalismul se transformă, dar nu se predă

Atunci când a apărut radioul, mulți au prezis sfârşitul presei scrise; la fel televiziunea, deținând ceea ce era văzut ca fiind cele mai puternice efecte, amenința s-o „îngroape” presa scrisă; internetul a stârnit alt cor al Apocalipsei presei scrise, dar aceasta a știut să se mute în mediul online. O mare parte din discuțiile pe platforme au avut tendința de a sugera cât de mult este în dificultate jurnalismul. Cu toate acestea, ani de inovație în mass-media ne-au arătat că știrile supraviețuiesc, scrie Emily Maratcho, director al Africa Policy Centre.
Modul în care s-a făcut jurnalismul în sine nu poate rămâne același cu jurnaliştii cetățeni care informează, rol care până acum aparținea jurnaliştilor. Cine are nevoie de pregătire pentru a fi jurnalist când influențele sociale au acum propriul lor spațiu în industrie, iar mulți dintre ei nu aveau nevoie de pregătire în jurnalism? Publicitatea și-a găsit, de asemenea, calea de ieșire din mass-media mainstream.
Odată cu schimbări semnificative în învățământul superior și în formarea jurnalismului, nu există nicio îndoială că jurnalismul de stil vechi, cu valorile sale cardinale, s-a schimbat. Natura puterii s-a schimbat, de asemenea, în moduri care îi vor provoca pe liderii care au prosperat ucigând jurnalismul critic pentru a rămâne la putere. Modul în care relaționăm cu sursele de știri s-a schimbat. Cu toate acestea, nu este timpul să spunem că jurnalismul a murit.
„Platformele s-au schimbat, dar nu și foamea de informații. Este nevoie de jurnaliști buni acum mai mult ca niciodată. Reunind actorii media, Media Focus Africa a facilitat o conversație săptămâna trecută despre viitorul jurnalismului. Ei au avut angajamente uimitoare în ultimii ani în dezvoltarea mass-media și rolul jurnalismului. Întrebarea este cum pot jurnalismul și jurnaliștii să rămână relevanți în fața acestor schimbări în peisajul media? Sosirea fiecărei platforme sau schimbări tehnologice majore considerate perturbatoare pentru platformele mai vechi ne-au arătat de cele mai multe ori un lucru caracterul durabil al știrilor. Se poate spune că jurnalismul este aici pentru a rămâne. Dar se reinventează în ceea ce privește cine spune poveștile noastre, cum sunt spuse și unde găsim aceste povești. Înseamnă, de asemenea, că cei care consumă știri au așteptări diferite, mult mai multe opțiuni în ceea ce privește accesul și utilitatea și își pot permite să respingă în timp real, fără a fi nevoie să li se acorde permisiunea”, adaugă Maractho, citată de monitor.co.ug. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*