default-logo

Rețelele sociale alternative în mediul de știri

Idealurile libertății de exprimare, temele politice aprinse predomină pe aceste site-uri. În ultimii ani, în universul rețelelor de socializare au apărut mai multe opțiuni noi, multe dintre care se prezintă în mod explicit ca alternative la platformele de rețele sociale mai consacrate. Aceste site-uri mai noi au creat o comunitate mică, dar mulțumită, de consumatori de știri, mulți dintre ei spunând că unul dintre motivele majore pentru care se află acolo este să rămână informați cu privire la evenimentele actuale, potrivit unui nou studiu Pew Research Center. Studiul a inclus un sondaj asupra adulților din SUA, împreună cu un audit a șapte site-uri alternative de rețele sociale – BitChute, Gab, Gettr, Parler, Rumble, Telegram și Truth Social – și o analiză detaliată a conturilor și conținutului acestora.
Deși mai puțin de unul din zece americani spun că folosesc oricare dintre aceste site-uri pentru știri, cei mai mulți dintre cei care spun că au găsit o comunitate de oameni care au aceleași idei acolo. Iar consumatorii de știri de pe cele patru site-uri cu numere suficient de mari pentru a fi analizate individual – Parler, Rumble, Telegram și Truth Social – spun în mare măsură că sunt mulțumiți de experiența lor de a primi știri pe site-uri, că găsesc că informațiile de acolo sunt în cea mai mare parte exacte și că discuțiile sunt în mare parte amicale.
În același timp, totuși, studiul a descoperit semne că aceste site-uri pot fi un alt simptom al discursului public din ce în ce mai polarizat – și diviziunile partizane ale americanilor în mediul mai larg al mass-media de știri.
Cu toate acestea, relativ puțini americani folosesc aceste site-uri alternative de rețele sociale pentru știri – deși părți mai mari au auzit de fiecare dintre ele.
În unele cazuri, activitatea de pe aceste site-uri trece dincolo de domeniul digital. O treime dintre consumatorii de știri alternative din rețelele sociale (33%) spun că au participat la un miting politic în persoană sau la alte activități politice despre care au aflat pe aceste site-uri și o proporție similară (36%) au donat bani în conturile pe care le urmăresc pe aceste site-uri.
Când utilizatorii site-urilor de social media alternative au fost rugați să descrie, cu propriile cuvinte, primul lucru care le vine în minte în legătură cu aceste site-uri, 22% au menționat ceva legat de conceptul de libertate de exprimare, anti-cenzură și o alternativă la rețelele sociale mai consacrate. Consumatorii de știri alternative din rețelele sociale susțin în mod deosebit aceste concepte. În comparație cu americanii în general, consumatorii de știri alternative din rețelele sociale sunt mai susceptibili să spună că libertatea de informare ar trebui protejată (64%) sunt în favoarea protecției libertății de exprimare. Dar, în ciuda loialității lor față de libertatea de exprimare, aproape toate site-urile analizate au cel puțin unele restricții privind conținutul.
În plus, aproape toate aceste site-uri oferă utilizatorilor lor opțiuni de a controla conținutul pe care îl văd. Cinci site-uri permit utilizatorilor să blocheze sau să dezactiveze alți utilizatori din fluxul lor de știri, șase site-uri permit utilizatorilor să raporteze fie conturi, fie postări, iar patru dintre site-uri permit utilizatorilor să blocheze conținutul explicit.
Consumatorii de știri alternative din rețelele sociale se declară în mare măsură mulțumiți de știrile pe care le găsesc acolo, care sunt adesea știri guvernamentale și politice pe care nu le-ar fi văzut în altă parte, potrivit pewresearch.org. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*