◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Familia unei jurnaliste ucise cere UE să nu finanțeze un proiect deținut de cel judecat pentru asasinat

Daphne Caruana Galiza, jurnalistă din Malta, investiga centrala electrică Delimiara, din Malta, și acordul cu ElectroGas, care îl implica pe Yorgen Fenech, cel acuzat ulterior – și judecat în prezent – de conspirație pentru uciderea jurnalistei, cu o mașină-capcană, în octombrie 2017. Familia jurnalistei malteze, precum și mai mulți parlamentari europeni, au cerut UE să nu finanțeze un proiect de gazoduct între Malta și Sicilia, care va face legătura cu o centrală deținută parțial de cel judecat pentru asasinat, chiar dacă acesta neagă orice rol în crimă. „Aceasta este pentru mine în primul rând o chestiune de credibilitate morală a Uniunii Europene. Nu contează ce construiește acea persoană, poate fi și o centrală eoliană; nu trebuie să fie finanțată din bani ai Uniunii Europene dacă are legătură directă cu un scandal de corupție și cu asasinarea lui Daphne Caruana Galizia”, atrage atenția Claudia Gamon, deputată din partea grupului Renew.

Malta și Cipru au obținut scutiri pentru conductele care le leagă la rețelele europene. Proiectul conductei Melita, care va canaliza gazul între Sicilia și Malta, a fost inclus pe o listă a UE a proiectelor de interes comun, care ar putea primi fonduri UE de sute de milioane de euro. Negocierile privind revizuirea regulamentului se vor încheia pe 14 decembrie. Legislatorii europeni vor vota apoi o listă care include proiectul Melita, la începutul anului 2022. Fenech a fost anterior directorul ElectroGas și, împreună cu membrii familiei, are mize-cheie în companie. Între timp, potențiala finanțare a fost criticată de militanții pentru mediu și de societatea civilă, cu atât mai mult cu cât Poliția malteză a anunțat că asasinarea jurnalistei a fost motivată de ancheta pe care o desfășura asupra centralei electrice și a tranzacțiilor acesteia. „Trăim într-adevăr un moment al adevărului pentru UE, pentru Comisia Europeană și pentru Consiliul European și vom face tot ce putem pentru a ne opune ca acest proiect să primească bani și sprijin”, a declarat europarlamentarul Marie Toussaint.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *