◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Europa occidentală va înregistra o creștere de 74% a cazurilor de demență în următorii 30 de ani

Cazurile de demență la nivel mondial vor crește de aproape trei ori, până la 153 de milioane, în 2050, potrivit estimărilor unei noi cercetări. Studiul Global Burden of Disease, publicat în The Lancet Public Health, a calculat că incidența demenței va spori în toate cele 200 de țări examinate.„Studiul nostru oferă previziuni actualizate pentru demență la scară globală, precum și la nivel de țară, oferind factorilor de decizie politică și experților în sănătate publică noi perspective pentru a înțelege cauzele acestor creșteri”, susține Emma Nichols, autoarea principală a lucrării, de la Institutul pentru Măsuri și evaluare a sănătății (IHME) al Universității din Washington.

Potrivit cercetătorilor, demența este în prezent a șaptea principală cauză de deces la nivel mondial și unul dintre motivele majore de dizabilitate și dependență în rândul persoanelor în vârstă. Se estimează că 57 de milioane de oameni la nivel global au suferit de boală în 2019, iar în prezent ar putea afecta aproximativ zece milioane de oameni din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În timp ce studiul a constatat că Europa de Vest ar trebui să fie una dintre regiunile cel mai puțin afectate, va înregistra totuși o creștere de 74% a cazurilor de demență, de la aproape opt milioane de cazuri în 2019 la aproape 14 milioane în 2050.

Se estimează că Orientul Mijlociu și estul Africii Sub-sahariane vor fi fie cele mai afectate, cu o creștere estimată la 350% a cazurilor de demență, determinată în principal de creșterea populației.

Studiul a analizat, de asemenea, patru factori de risc pentru demență – fumatul, obezitatea, glicemia crescută și educația scăzută. „Trebuie să ne concentrăm mai mult pe prevenirea și controlul factorilor de risc înainte ca aceștia să ducă la demență. Chiar și progresele modeste în prevenirea demenței sau întârzierea progresiei acesteia ar aduce rezultate remarcabile”, adaugă Nichols.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *