◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

NICOLETA PANINOPOL, între Dăruirea umană, Profesionalism și Credința „Nimic fără Dumnezeu!”

Iubiți cititori, după florile dalbe care ne-au împodobit Sărbătorile, după colindele pe care le-am ascultat în trilul sfânt de Lerui-Ler, după speranța dată, încă  de spiritul magic al iernii, vă invit la o incursiune de suflet în viața unui Om, care necontenit are ca expresie înălțătoare a vieții demne, Munca și Dăruirea pentru Oameni, Bine și Frumos.
Trăiesc un sentiment nobil, cu totul aparte, ca primul interviu din acest an să-l realizez cu distinsa doamnă Nicoleta Paninopol, manager al Centrului Cultural UNESCO Mihai Eminescu, din București. Imboldul inițierii acestui interviu mi-a fost determinat, în primul rând, de prestigioasa sa activitate, premiată recent de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, pe care Domnia Sa a desfășurat-o, în cursul anilor, în calitatea menționată, iar apoi, de personalitatea sa care impresionează, motivează și fascinează pe cei care o întâlnesc sau o cunosc deja.
Privesc cu bucurie și recunoștință privilegiul de a-mi acorda acest interviu, având în vedere că în permanență este implicată în derularea atâtor proiecte la care lucrează, inclusiv în aceste prime zile de an.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră a fi Manager la unul dintre cele mai importante centre de cultură din România?
ONOARE. Exact așa! Eu sunt onorată de faptul că am posibilitatea să fiu Managerul celui mai vechi centru cultural din România. Mă responsabilizează mai mult decât orice altă activitate profesională pe care am desfășurat-o înainte. Când mă gândesc că acest centru cultural a fost înființat la inițiativa Reginei Maria… Ce pot să spun mai mult?!

Ce vă înspiră cel mai mult în viață?
Lucrurile simple, cărora noi oamenii care trăim în marile orașe ale României, nu le mai acordăm importanță.

 Credeți în spiritul de echipă?
Da. Cu hotărâre, DA! Nu se poate nimic fără echipă. Eu am construit o echipă inimoasă și cu oameni profesioniști la Centrul Cultural Mihai Eminescu. Le mulțumesc în fiecare discurs al meu, oriunde aș fi. Le mulțumesc și acum: “Vă mulțumesc, dragii mei! Fără voi nu se poate!”

Se spune că Centrul Cultural Mihai Eminescu este cel mai vechi centru de cultură din țară. Este adevărat?
Da, este adevărat. Centrul Cultural Mihai Eminescu a fost înființat în 10 octombrie 1939 de către “Fundația Culturală Principele Carol”.

Recent Centrului Cultural Mihai Eminescu i s-a alăturat și onoranta emblemă de UNESCO. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru?
Înseamnă o confirmare a muncii noastre. Întreaga echipă de la Centrul Cultural Mihai Eminescu a fost onorată de faptul că, din luna septembrie 2020, ne desfășurăm activitatea sub patronajul UNESCO.

Aveți o mare afinitate spre artă și cultură, dar, în speță, spre pictură. Ați organizat impresionante expoziții de pictură și ați editat și publicat albume de artă. Ce reprezintă pictura pentru dumneavoastră? Vă rugăm să ne vorbiți despre câteva dintre expoziții.
Aici avem două întrebări importante pentru mine.
În primul rând, să vorbim despre pictură. Pictura pentru mine este acea artă, acea posibilitate, acel “vocabular paralel” DEX-ului prin care oamenii se exprimă printr-un tablou sau se identifică în tema unui tablou, fără teama de a fi judecați de ei înșiși sau de societate. De multe ori, un tablou este cel mai bun psiholog. Din momentul în care îl privești prima dată, realizezi anumite lucruri despre tine, găsești răspunsul la întrebări pe care le ai… O pictură îți transmite tot timpul ceva: plăcere sau nu… iubire sau nu… fericire sau nu… ură, dezacord… O pictură este vie. La fel de vie ca și o ființă. Sunt picturi la care nu renunțăm toată viața și sunt oameni la care renunțăm de-a lungul vieții. Deci?
În ceea ce privește a doua întrebare, mi-ar trebui mult timp să vorbesc despre fiecare expoziție. De fapt, eu cred că fiecare expoziție în parte ar trebui să facă obiectul unor articole individuale de presă. S-a depus foarte multă muncă pentru fiecare expoziție, încât nu am cum să mă limitez la o sigură frază. Cu siguranță cei care au participat la expozițiile Centrului Cultural Mihai Eminescu sunt de acord cu mine.

Proiectele Centrului Cultural Mihai Eminescu includ și participarea unor artiști din Republica Moldova. Cum de v-a venit această idee de a colabora cu ei?
Toată colaborarea cu artiștii plastici din Republica Moldova a venit foarte firesc. Eu, ca Manager al Centrului Cultural Mihai Eminescu sunt foarte exigentă cu colaboratorii noștri, deoarece îmi doresc cele mai bune proiecte și activități culturale pentru participanții la activitățile noastre culturale. Pictorii din Republica Moldova, cu care noi colaborăm, sunt artiști foarte talentați, foarte serioși, muncitori și foarte responsabili. Sunt profesioniști, în adevăratul sens al cuvântului, dedicați cu tot sufletul lor pentru pictură. Aici vreau să îi amintesc pe: Inga Edu, Iurie Matei, Vasile Sitari, Dmitri Murahovschi, Radu Negru și Victor Frimu.

Anul acesta se împlinesc 65 de ani de când România a aderat la UNESCO. Implicarea deosebită a Centrului Cultural Mihai Eminescu a fost remarcabilă la organizarea evenimentelor de la Opera Națională și de la Patriarhia Română.
În acest an, România a împlinit 65 de ani de UNESCO. Cu această ocazie, Centrul Cultural UNESCO Mihai Eminescu a desfășurat mai multe evenimente care să marcheze această sărbătorare, dar, așa cum am menționat, cele mai complexe evenimente s-au desfășurat la Opera Română și la Patriarhia Română. Aceste două evenimente s-au desfășurat împreună cu CNR UNESCO, MAE și Patriarhia Română, cărora le mulțumesc pentru parteneriatul pe care îl avem.

Expoziția”Istorie și Artă” a fascinat pe toată lumea prezentă. Cum s-a născut acest proiect și cum vedeți continuitatea acestuia?
„Istorie și Artă” este proiectul prin care eu am simțit că trebuie să onorăm memoria înaintașilor noștri. Am vrut să acord respectul cuvenit pentru personalități ale României, care au fost mari patrioți și au iubit România. Proiectul s-a desfășurat la Palatul Patriarhiei și, într-adevăr, chiar și în prezent, colecția de picturi care fac parte din acest proiect se bucură de foarte multă apreciere din partea publicului.

Recent ați redeschis și inaugurat Galeria de Artă Calderon Art Studio, într-o atmosferă de sărbătoare, vernisajul valoroasei artiste Inga Edu din Chișinău, fiind foarte apreciat de criticii de artă. Cum ați decis ca acest vernisaj să fie premiera de gală a evenimentului?
Începând cu vara acestui an, eu am simțit nevoia de îmbunătățire a condițiilor pe care Galeria Calderon Art Studio le oferea artiștilor plastici. Împreună cu echipa de la Centrul Cultural Mihai Eminescu am realizat acest obiectiv, astfel încât, în prezent galeria noastră de artă oferă servicii profesioniste pentru cei care doresc să își expună colecțiile de artă.
În ceea ce privește deschiderea galeriei cu vernisajul expoziției de pastel al artistului plastic Inga Edu a fost pentru noi o onoare. Inga Edu este un artist profesionist și un foarte bun dascăl. Ea este profesor la Liceul Academic de Arte Plastice “Igor Vieru” din Chișinau, unde are mare grijă de elevii săi.

Cu ce alte personalități ați mai colaborat și au călcat pragul Centrului Cultural Mihai Eminescu?
Am colaborat cu multe, multe pesonalități. Nu dau nume pentru că, n-aș vrea să omit pe cineva… Toți au fost și sunt foarte importanți pentru noi. Am fost onorați să lucrăm împreună, la diverse proiecte: artiști, cântăreți, scriitori, poeți, actori, sportivi de performanță, profesori, artiști plastici și mulți, mulți alți oameni dedicați domeniului în care ei activează.

Înființarea unei Edituri proprii are relevanță ca dat lingvistic pentru Centrul Cultural Mihai Eminescu? Numiți câteva cărți publicate.
Editura Centrul Cultural Mihai Eminescu are numai 6 luni de activitate și bineînțeles că are importanță. Orice proiect al nostru are importanță. Până în prezent, cu personalul nostru am realizat câteva albume de artă: “65 de ani, România în UNESCO”, “Răsărit la Marea Neagră”, “Cu șevaletul prin micul Paris” și “Istorie și Artă”.

La Centrul Cultural Mihai Eminescu se țin cursuri de pictură, actorie, muzică-instrumente… la care se înscriu din ce în ce mai mulți copii și seniori. Ce ne puteți spune despre aceste cursuri?
Centrul Cultural Mihai Eminescu desfășoară în fiecare an proiectul „Pantelimon 301”, unde copiii și adulții din sectorul 2 pot să vină gratuit la divese activități și cursuri: actorie, pictură, chitară, pian, tobe, canto clasic, canto muzică populară, cor, engleză, balet, dansuri populare, gimnastică și karate. Toți profesorii sunt profesioniști și foarte dedicați. Copiii îi apreciază foarte mult, iar eu sunt mulțumită că am reușit să găsesc așa profesori inimoși care își propun să facă performanță.

Teatrul NostruM afiliat UZPR-ului s-a născut practic în Centrul Cultural Mihai Eminescu și este un purtător loial al culturii și spiritului eminescian, inclusiv prin Seratele Eminesciene pe care le susțin aici actorii și jurnaliștii acestei instituții. Ce alte activități se mai desfășoară în Centrul Cultural Mihai Eminescu?
Centrul Cultural Mihai Eminescu își desfășoară activitatea în multe domenii: artă, cultură, muzică, educație, editură, campanii sociale și umanitare.

Ce reprezintă Religia pentru dumneavoastră?
Nimic fără Dumnezeu! Simplu și cuprinzător. Eu chiar nu fac nimic fără Dumnezeu! Să facă alții, dacă pot!

Care este cea mai importantă calitate umană pentru dumneavoastră?
Iubirea de țară. Un om care își iubește țara este un om fidel, respectuos, muncitor și cu principii. Foarte greu găsești în ziua de azi oameni cu principii!

 Cel mai frumos cuvânt pentru VIAȚĂ? Dar pentru IUBIRE?
VIAȚĂ = COPIL… IUBIRE = FIDELITATE… Orice formă a iubirii implică fidelitate… pentru țară, pentru familie, pentru o persoană, pentru un animal de companie, pentru profesia pe care o ai, pentru Dumnezeu… Pentru orice crezi tu! Iubirea fără fidelitate, nu există!

V-ați gândit deja la un prim eveniment pentru anul viitor?
Da, m-am gândit. Nu la unul, la mai multe. Nu dau detalii…

 Recent ați primit de la Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, un Premiu de Excelență pentru activitatea dumneavoastră de promovare și susținere a culturii românești. Ce sentiment v-a încercat în acel moment, practic de neuitat?
Am fost surprinsă. Nu m-am așteptat! M-am simțit bine. M-am simțit foarte bine! Orice om are nevoie de recunoaștere și apreciere a muncii pe care o depune. M-am simțit ca un elev premiant.

 Care este cel mai frumos gând cu care doriți să plecați în noul an?
Să fiu mai bună decât în anul care a trecut! Să fiu o mamă mai bună, să fiu o fiică mai bună, să fiu un manager mai bun, să fiu un profesionist mai bun, să fiu un prieten mai bun. În concluzie, să evoluez ca om! La finalul anului îmi fac un bilanț personal și profesional. Și în fiecare an îmi doresc să fiu mai bună! Simply the best!

 

Interviu de Claudia Motea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *