◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Raport al ONG-ului Reprieve. O treime din foștii deținuți de la Guantanamo au fost relocați fără statut legal

Aproximativ 30% dintre foștii deținuți din Guantánamo care au fost reinstalați în țări terțe nu au statut legal, potrivit unei noi analize exclusive „The Guardian”, lăsându-i vulnerabili la deportare.

Dintre sutele de bărbați eliberați din Guantánamo de la deschiderea închisorii, în urmă cu 20 de ani, aproximativ 150 au fost trimiși în țări terțe, prin acorduri bilaterale intermediate de SUA, deoarece țările lor de origine erau considerate periculoase pentru a se întoarce. În mod public, SUA s-au angajat să transfere aceste persoane într-un mod uman, care să le asigure reabilitarea după ani de închisoare – și, în multe cazuri, tortură – fără acuzații. Dar mulți rămân în incertitudine din punct de vedere legal, fiind puși în imposibilitatea de a lucre, de a-și reface viața sau de a se reuni cu familiile lor.  Alții au fost returnați forțat, în condiții periculoase.

Noile date au fost puse la dispoziția presei de organizația pentru drepturile omului Reprieve, care ajută foștii deținuți și ilustrează modul în care fărădelegea care a marcat închisoarea de la început îi poate urmări pe acești oameni chiar și la atâția la ani de la eliberare. Analiza indică faptul că aproximativ 45 de bărbați nu au primit documente de rezidență la relocare.

Martina Burtscher, un lucrător de caz la Reprieve, arată că abordarea nevoilor foștilor deținuți a devenit și mai dificilă atunci când Administrația Trump a eliminat un birou al departamentului de stat dedicat închiderii celebrei închisori Guantánamo. Fără birou, nu există nicio modalitate de a presa guvernele gazdă, care acum „au mână liberă” să facă ce vor cu acești oameni, afirmă Burtscher. De pildă, Emiratele Arabe Unite au deportat 22 de bărbați în țările lor de origine, Yemen și Afganistan. Unul dintre yemeniți este reținut de un grup de miliție; unul dintre afgani a murit din cauza „torturii, maltratării și neglijenței medicale atât la Guantanamo, cât și în Emiratele Arabe Unite”, potrivit unui raport al ONU. În 2018, Senegal a repatriat cu forța doi bărbați în Libia, unde au fost reținuți de miliție. De atunci, ei rămân „expuși la re-detenție”, rată Reprieve.

Alți foști deținuți pot fi în mod nominal liberi în țările gazdă, dar fără documente – nu pot lucra, călători sau să-și vadă familiile.

Administrația Biden nu a restabilit funcția de trimis special pentru închiderea Guantánamo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *