default-logo

Amintirile unui jurnalist britanic. Martie 1998 – debutul războiului din Kosovo

Vaughan Smith, fondatorul Clubului Frontline din Londra, un spațiu care sprijină jurnaliştii independenţi din întreaga lume, a povestit în emisiunea TV BIRN Kosovo Kallxo Pernime cum a filmat poliţia sârbă care asedia casa co-fondatorului Armatei de Eliberare a Kosovo, Adem Jashari, în martie 1998. Atacul a provocat indignare în rândul albanezilor kosovari și este văzut ca incidentul care a încurajat o rezistență armată pe scară largă împotriva regimului represiv al președintelui iugoslav Slobodan Milosevic.
Smith a povestit că a reușit să călătorească aproape de satul Prekaz, din Skenderaj/Srbica, unde Jashari, care luptase împotriva stăpânirii iugoslave asupra Kosovo, locuia împreună cu familia sa extinsă. „Am văzut forțele sârbe, nu știam ce se întâmplă, dar a fost un fel de operațiune de poliție și de atac militar”, și-a amintit Smith.
Un total de 59 de persoane, inclusiv femei și copii, au fost ucise în atacul declanșat de forțele de poliție sârbe. „Am urcat un deal și a trebuit să mă târăsc aproximativ 100 de metri în față, cu o cameră uriașă, apoi am văzut atacul”, a detaliat jurnalistul, care și-a amintit cum unele case erau în flăcări, iar altele erau distruse de buldozere.
Smith a fost văzut de forțele sârbe, care au deschis focul asupra sa. „Un cartuş întreg Kalaşnikov de 30 de gloanţe a venit în direcţia noastră, în trei rafale”, a spus el. Ulterior, când a dorit să-și sune soția, și-a dat seama că telefonul mobil l-a ferit să fie lovit de gloanțe în stomac. „Telefonul meu mobil avea un glonț în el. Încă îl mai am”, a relatat Smith…
După ce filmările jurnalistului au fost difuzate, multe alte mass-media internaționale au început să relateze despre ceea ce se întâmpla în Kosovo și să se concentreze asupra masacrelor ulterioare.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*