default-logo

Cel puțin 150 de jurnaliști au fugit din Rusia

Se estimează că în jur de 150 de jurnaliști au fugit din Rusia în ultimele zile, în timp ce autoritățile au luat măsuri pentru a înăbuși ceea ce a rămas din mass-media independente, pe fondul invaziei Ucrainei de către Moscova, informează site-ul de știri Agentsvo.
Nouă lege semnată de Vladimir Putin pedepsește difuzarea de „informații false cu bună știință” despre Forțele Armate Ruse cu până la 15 ani de închisoare. Autoritățile ruse au blocat, de asemenea, mai multe site-uri web de știri independente sau le-au forțat să șteargă articole care se referă la război că „război” sau „invazie” în loc de „operație militară specială”. Potrivit Agentsvo, aproape toată redacția Meduză, din Moscova – aproximativ 20 de persoane – ar fi plecat, precum și jurnaliști de la postul Dozhd, postul de radio Ekho Moskvy și ziarul Novaya Gazeta.
O serie de instituții media occidentale și-au suspendat reportajele în Rusia, inclusiv BBC, CNN și Bloomberg. „Majoritatea angajaților serviciului rusesc al BBC (cel puțin 15 persoane), Bloomberg și RFE/RL au părăsit Rusia”, notează Agentsvo, care afirmă că a intervievat 17 redacții pentru a face aceste estimări. Rețelele de socializare au fost, de asemenea, supuse unui număr tot mai mare de restricții. Kremlinul a anunțat blocarea platformelor de socializare Facebook și Twitter din țară, după ce ambele rețele au refuzat în mod repetat să șteargă informațiile critice la adresa Moscovei, scrie EURACTIV.
Este de notorietate faptul că Rusia a implementat o represiune fără precedent împotriva vocilor independente și critice de la începutul invaziei.
Între timp, brandurile de presă controlate de stat au întărit narațiunile oficiale despre „operațiunea militară specială” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, notează Moscow Times, care adaugă că mulți ruși încearcă să găsească mijloace de a ocoli aceste blocaje.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*