◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Senior al culturii româneşti, prof. Dan D. Farcaş la 80 de ani şi tot atâtea vieţi!

Un iubitor declarat al frumosului din oameni, tot timpul cu picioarele pe pământ, prof. Dan D. Farcaș a împlinit frumoasa și bogata vârstă de 80 de ani.  Dan D. Farcaş s-a născut pe 1 aprilie 1940, la Reşiţa, unde a terminat și liceul poreclit azi „Bastilia”. A absolvit facultatea de matematică şi fizică la Universitatea din Timişoara şi are un doctorat în matematică şi informatică la Universitatea din Bucureşti. A urmat cursuri de informatică la firma IBM (Franţa, Germania), Sophia Antipolis (Franţa) etc.
A fost informatician, din 1962, la Institutul politehnic din Timişoara, la primul calculator alfanumeric românesc, MECIPT-1, pe care a realizat, între altele, simulări de reţele neuronale şi de sisteme biologice, în premieră pentru România. Începând din 1968, la CEPECA Bucureşti, a predat cursuri de informatică, a condus şi a participat la numeroase proiecte de informatizare, unele de nivel naţional, în special în managementul sănătăţii, al cercetării şi al proceselor industriale. A condus primul proiect de informatizare a Sistemului Sanitar (1971-76).
A fost director la Institutul Român de Management (1990), director şi director adjunct al Centrului de Calcul şi Statistică Sanitară (1992-2002, cu întreruperi), consilier temporar al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi expert al Comisiei Europene, pentru informatizarea ocrotirii sănătăţii în România. Este cercetător principal I şi a fost consilier/expert I la Direcţia Generală de Politica Ştiinţei şi Management, din Ministerul Cercetării şi Tehnologiei (1994-2000).
Din 1991, a fost membru corespondent, iar din 1993 este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale. Vicepreşedinte al Societăţii Române de Informatică Medicală în perioada 1991-2010. Membru fondator, în 2006, al Centrului de Studii pentru Ştiinţele de Graniţă, în cadrul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Din 2013, este membru al Comitetului Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române.
Din anul 1998 a fost vicepreşedintele, iar din 2011 este preşedintele Asociaţiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate (ASFAN).
A publicat povestiri SF și articole de popularizare începând din 1966. Are peste 1.200 de articole, majoritatea de popularizare, o parte în reviste din Germania, Anglia, Brazilia etc. A participat la numeroase emisiuni radio și TV, în țară și străinătate.
A publicat în România şi în străinătate peste 30 de cărţi, despre: informatică, eseuri filosofice, extratereştri, OZN-uri, memorialistică, SF etc. Cartea sa „UFOs over Romania”, apărută în 2016, în Anglia, a fost publicată și în română, germană, spaniolă și franceză. Cartea „Hyper-civilizations An Answer to ET Contacts on Earth”, apărută în 2018, e sub tipar în limba română, la Editura Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca. 

Dan D. Farcaș este, din 2006, cetățean de onoare al municipiului Reșița unde s-a născut. În Reşiţa iubeşte ca loc de întâlnire cu prietenii, Librăria Semn de Carte pe care o consideră un pol cultural central al oraşului care ţine sus stindardul cu oameni frumoşi care nu pot exista în afara culturii. De ziua domniei sale, directorul librăriei Camelia Duca i-a propus drept cadou iniţierea unui concurs de informatică, acesta purtându-i numele. “Eu am avut în lupta mea de viaţă etape. Am făcut matematică, am predat, am făcut un doctorat în matematici, am făcut multe modele matematice, însă n-aş putea să spun că mi-a plăcut din cale-afară. Am trecut apoi la informatică şi am uitat toată matematica pe care o ştiam. Pe urmă am fost dezamăgit de ceea ce am întâlnit în sectorul medical, al ocrotirii sănătăţii şi am uitat şi de informatica medicală pe care o ştiam. Apoi am trecut la OZN-uri. Mărturisesc, am avut această plăcere să trăiesc mai multe pasiuni profesionale, una după alta şi atât cât am putut am dăruit. Şi pentru că mai pot dărui, folosiţi-mă!”, a spus Dan D. Farcaş.

Ada Botezan/ UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *