default-logo

Percepții autor Ana-Cristina Popescu

Volumul de teatru  „Percepții“, autor Ana-Cristina Popescu, după cum îi spune și titlul, oferă o reflectare obiectivă asupra realității.

Acesta se deschide cu o piesă de teatru „Mirosul pământului și gustul cireșelor negre“ ce surprinde prin personajele ei evenimente din cele două războaie mondiale. Evenimentele sunt relatate prin personajul Iova ce istorisește nepotului viața sa. Această piesă de teatru e foarte complexă. Întâlnim pe parcursul piesei personaje precum Iosif Alboni, un semnatar la actului Unirii de la Alba Iulia, conducătorul delegației din Cercul Hațegului, primar al comunei Bucova; Ionică, ofițer rezervist, nepotul lui Ion Pop Retegan, fost învățător la Băuțar și scriitor; Miron Cristea, episcop al Caransebeșului când a fost semnat actul Unirii de la Alba Iulia; Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, cel care a citit proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României; Alexandru Vaida Voevod, medic; Vasile Goldiș, delegat arădean pentru actul Unirii de la Alba Iulia; George Adam, delegat al localității Voislova pentru actul Unirii de la Alba Iulia etc.  Totodată piesa surprinde și traumele unor soldați români ce au participat la luptele ce s-au dat în Munții Tatra în al doilea război mondial când personajul Nicolae Mâțu alături de Iova, după ce războiul s-a sfârșit reușesc să supraviețuiască o săptămână pe munte doar cu o pungă de bomboane.

O altă piesă de teatru a volumului „Vând casă cu vedere spre viitor“ este o comedie ce surprinde moravuri ale societății. Vederea spre viitor este de fapt cimitirul din fața ferestrelor casei, un mesaj că acolo vor ajunge toți, atât afaceriștii ce încercau să vândă imobilul, cât și femeia de moravuri ușoare ce a alergat toată viața după soți bogați și care ajunge să ofere vila cu vedere spre viitor unui tânăr artist pentru o clipă de fericire, o noapte ce spera să nu se mai termine. Astfel vila reintră în posesia celui ce dorea să recupereze casa părintească de care-l legau sentimente.

„Frontiera simțămintelor mute“ surprinde drama prin care trece un grup de oameni după ce rămân blocați într-un tunel, într-un vagon de tren, încercările lor de a supraviețui și a evada din acea închisoare.

Fiecare piesă de teatru din volum surprinde diferite aspecte ale realității, fie că e vorba despre reacțiile oamenilor când sunt într-o situație critică precum cei care rămân blocați într-un vagon de tren pe când traversau un tunel, fie reacția omului în fața morții, în fața războiului, fie în fața unei percepții a viitorului printr-o anumită locație simbolică.

Recomad spre lectură și punere în scenă piesele de teatru din volumul „Percepții“, autor Ana-Cristina Popescu.

Radu BOTIȘ / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.