◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Mii de pelerini maghiari de Rusalii la Ghimeș / Bacău

Ca în fiecare an, de Rusaliile catolice, la Ghimeș, în județul Bacău, s-au adunat și anul acesta mii de pelerini veniți din Ungaria dar și din zonele cu etnici maghiari, pentru a sărbători victoria catolicilor împotriva trupelor principelui Ioan Sigismund al Transilvaniei care dorea să-i forțeze să se convertească la religia unitariană, în urmă cu jumătate de mileniu. Ghimeșul este punctul final al unor serii de manifestări care încep încă de pe teritoriul Ungariei și continuă la Șumuleu – Ciuc, popasul la Ghimeș fiind legat de faptul că aici se află cel mai estic punct al fostei monarhii austro-ungare, de-a lungul anilor creîndu-se legenda așa-zisei “granițe de 1.000 de ani”.

Ca de obicei, punctele centrale ale evenimentelor de la Ghimeș l-au constituit sosirea trenului cu pelerini maghiari, și liturghia de la Biserica catolică din localitate. Trenul are o poveste interesantă: “Csíksomlyó Express” (Expresul de Şumuleu Ciuc) pornește din Szombathely (Ungaria) şi ajunge în Budapesta pe ruta Șopron, Győr, Komárom, Tatabánya. Conectat de la Gara Keleti din Budapesta cu “Székely Gyors” (Rapidul Secuiesc), garnitura îşi continuă traseul spre Transilvania cu 16 vagoane ca un “tren naţional de pelerinaj”.

Anul acesta, conform hirado.hu, în tren au fost colectate donaţii pentru

copiii aflaţi în centrele călugărului franciscan Csaba Böjte. În fiecare an, desenul locomotivei este altul, în funcție de anumite evenimente culturale din Ungaria. Anul acesta trenul a fost tractat de o locomotivă Bombardier Traxx decorată cu portretul regelui Sfântul Ştefan.

De la gara din Ghimeș, coloanele de pelerini au mers pe jos, sub supravegherea a zeci de jandarmi și polițiști, către biserica veche, situată la câteva sute de metri de fosta granița dintre Moldova și Transilvania. La poalele dealului pe care se află biserica se organizează un fel de bâlci, care este atracția locuitorilor din împrejurimi, dar la care se ajunge destul de greu deoarece parcarea mașinilor în zonă este interzisă. Lângă bâlci se află un fost canton de cale ferată, despre care se spune că ar fi fost ridicat pe vremuri de administrația maghiară și care a fost cumpărat de un localnic, care l-a amenajat că muzeu.

Pe munte, deasupra cantonului se află ruinele unui fost punct vamal,

SAMSUNG CSC

căruia i se spune “Cetatea Rákóczi”. Dacă te-ai fi luat după evenimentele de la Valea Uzului, ai fi zis că se pregătește un adevărat conflict inter-etnic; în realitate, manifestările de la Ghimeș au fost extrem de liniștite. Încă de anul trecut s-a văzut că numărul pelerinilor scade; la fel a fost și anul acesta.

Parcările speciale amenajate de autorități pentru autobuze au rămas goale, multă lume a venit cu autoturismul sau cu motocicleta. Politisti si jandarmi le-au vorbit pelerinilor in limba maghiara ca si in anii precedenti.Ceva a fost schimbat, totuși: față de alți ani, autoritățile au amplasat la vedere mașinile Jandarmeriei, probabil, pentru a descuraja orice încercare de radicalizare a manifestării.

Desteptarea

RĂZVAN BIBIRE / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *