default-logo

Atac la  libertatea de exprimare în Nicaragua. SIP solicită Președintelui Daniel Ortega să pună capăt persecuției

  Urmare a unei noi escaladări a violenței de stat împotriva jurnaliștilor independenți și împotriva Cristianei Chamorro, fost director executiv al Fundației “Violeta Barrios de Chamorro” (FVBCH) și candidată la alegerile prezidențiale din Nicaragua, Societatea Interamericana de Presă (SIP) i-a  solicitat Președintelui Daniel Ortega să „pună capăt hărțuirii și persecuției vocilor critice”. Jorge Canahuati, președintele SIP, și Carlos Jornet, președintele Comitetului pentru libertatea presei și a informației, au anunțat că SIP trage un semnal de alarmă ca urmare a „violenței guvernului și a lipsei procesului judiciar corespunzător, arme pe care regimul le-a folosit pentru a continua erodarea democrației, distrugerea libertății de exprimare și reducerea la tăcere a jurnaliștilor și a vocilor independente. Procesul împotriva jurnalistei Cristiana Chamorro este un exemplu clar de restricționare a libertății și exprimării politice înaintea alegerilor  ce vor ave aloc în luna noiembrie a.c. 

Polițiștii au pătruns în reședința Cristianei Chamorro, după ce un judecător a dispus reținerea și detenția sa preventivă.  Jurnalista Chamorro a fost acuzată de Parchet „pentru infracțiuni de gestiune abuzivă a activelor, bunurilor, spălare de bani și  minciună ideologică,”  fapte pe care le-ar fi săvârșit  când s-a aflat la conducerea Fundației, potrivit presei locale și agențiilor de presă. Faptul că  jurnalista Chamorro a fost arestată a fost confirmat, pe Twitter, de fratele ei, jurnalistul Carlos Fernando Chamorro, al cărui studio de înregistrare pentru programele de televiziune “Esta Semana” și „Esta Noche”, precum și redacția portalului digital “Confidencial” au fost atacate de poliție în data de 20 mai a.c.

Peste 20 de jurnaliști au fost convocați și interogați la Ministerul Public care o  cercetează și pe jurnalista Chamorro. Lipsa independenței judiciare în Nicaragua permite guvernului să mențină un nivel ridicat de persecuție împotriva jurnalistei Chamorro și a altor jurnaliști independenți. „Nu există garanții sau un proces echitabil în țară, așa că ne temem că nu am văzut încă cel mai mare rău de care este capabil acest regim” au  spus Canahuati de la Grupo Opsa din Honduras, și Jornet de la  ziarul La Voz del Interior din Argentina.

Sursa:SIP                              

    Elena Chiriță

                                Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe

           

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*