◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Festivalul „EcoFest”, ediția a XII-a, 2022, Galați. Lăsați copacii în picioare și soarele să răsară peste copiii noștri!

Ziaristul Sorin Stanciu, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a deschis, în sala Teatrului Dramatic „Fani Tardini”,  a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Ecologist pentru Tineret „Ecofest” – Galați, 2022. „Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră, în acest minunat oraș verde, Galați, la cea de-a XII-a ediție a Festivalului „EcoFest”, o manifestare care a dovedit continuitate și calitate, de la ediție la ediție. Am început cândva, la Oradea, apoi, am mers și prin toată România și chiar în Europa și, iată-ne, la Galați, în acest splendid Teatru Dramatic, în care ne găzduiește directorul Florian Toma. Evenimentul este complex și extins, cuprinzând workshop-uri, proiecții cinematografie, un concurs de proiecte care privesc temele de educație ecologistă și probabil că multe dintre ideile tinerilor gălățeni, încurajate de municipalitate, vor prinde viață aici, la Galați”, a spus Sorin Stanciu, președinte al UZPR, în debutul deschiderii manifestării.

 Tinerii au lăsat blugii și adidașii acasă

În cele 11 ediții de până acum, „EcoFest” a făcut înconjurul României, iar prin mijloace de exprimare artistice, prin filmul documentar – ecologist – își propune să ne sensibilizeze pe noi, cei mari și cei mici, cei grăbiți sau mai atenți cu resursele pe care ni le-a pus la dispoziție Creatorul, ba chiar ni le-a dat în folosință și în exploatare.

Ziaristul Sorin Stanciu a povestit că în ultimul deceniu și mai bine numără anii, „prin numărul manifestărilor EcoFest”, o inițiativă cu scop educativ, de o complexitate remarcabilă, care reunește cineaști și filme documentare din ţări de pe mai multe continente, spectacole de muzică, ateliere, concursuri. Din juriul de specialitate al festivalului, nume de rezonanță în Artă, Cultură, Jurnalism, Educație și Protecția mediului. Între membrii juriului, am reținut prezența ziaristei Lavinia Șandru, președinte „EcoFest” – România, a dnei Marina Roman, jurnalist și critic de artă, d-nul. Călin Stănculescu – critic de film, Bodgan Movileanu – arhivist și critic de film,  prof. Selena Costea, inspector gen. adj. la Inspectoratul Școlar Județean – Galați.

 

Din partea autorităților locale a salutat prezența, la Galați, a organizatorilor „EcoFest”  domnul Lucian Valeriu Andrei, viceprimar în cadrul Primăriei Galați, ocazie cu care i-a invitat pe gălățeni să devină parteneri în efortul municipalității de a transforma urbea gălățeană, încet-încet, într-o oază de verdeață… „Avem nevoie de un mediu sănătos și pentru aceasta e nevoie de tineri implicați, curajoși care trebuie să-i responsabilizezi și pe alții”, a spus domnia sa.

Dramaticul Gălățean a fost plin de tinerețe și a dat tinerețe, prin prezența la manifestare a liceenilor și dascălilor implicați în acest proiect educativ, care – prin secțiunea „Zona liberă de indiferență” – stimulează capacitatea creativă și artistică a tinerilor.

Există și un juriu al elevilor gălățeni, alcătuit din 60 de liceeni din șase licee din municipiul Galați, care vor acorda Marele Premiu la secțiunea „Zona liberă de indiferență”.

Participanții au vizionat un film documentar, producție Ucraina, dar s-au bucurat din plin și de muzica și poezia trupei „Folk, Frate!”, care a electrizat sala… Liceenii, deși au lăsat blugii și adidașii acasă, au fredonat refrene de actualitate.

 

Spectacol-manifest la secțiunea: „Zona liberă de indiferență!”

Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați a fost gazdă primitoare pentru câteva sute de școlari și liceeni, care s-au implicat în proiectele „EcoFest”, cu ocazia celei de-a XII-a ediții a amintitului festival de film documentar pentru copii și tineri.

În prima zi de prezentare de proiecte,  în prezența  ziaristei Lavinia Șandru, președinte „EcoFest” – România,  și a ziaristului Sorin Stanciu, președintele UZPR, tinerii implicați la secțiunea „Zona liberă de indiferență!” au dezbătut cu interes aspecte ce transpar din tematica filmelor vizionate, au pus semne de întrebare privind deteriorarea mediului înconjurător, în diverse colțuri ale lumii.

În a doua zi de concurs a fost totul un spectacol de atitudine, un spectacol-manifest care ne cheamă la cumpătare și discernământ, în privința exploatării și folosirii resurselor naturale, împotriva defrișărilor fără sens, a poluării imense datorită căreia Planeta Pământ este sufocată de tot mai mult smog. Prin costumație, prin textele programelor artistice, copiii și tinerii au caricaturizat atitudinea de nepăsare față de (ne)sănătatea Pământului.

La un mic bilanț al calității, am reținut că au fost prezentate 30 de proiecte, în concurs, la „Zona liberă de indiferență!”, susținute de elevii din 25 de instituţii de învățământ din municipiul și județul Galați. Cea care a ținut piept tuturor manifestărilor încă de la prima ediție, nu numai de la Galați este doamna Corina Ifrim Drăgulinescu, directorul secțiunii „Zona liberă de indiferență!”, care a apreciat ideile deosebite pe care le-au prezentat elevii gălățeni în cadrul concursului de proiecte educative. „Avem copii dornici de a cunoaște, dornici de a face bine, dar în acest proces de educație și cunoaștere sunt importanți cei șapte ani de acasă și, apoi, este important dascălul care îi îndrumă. Ne-au copleșit cu imaginația!”, ne-a spun interlocutoarea noastră.

Fără a anticipa nimic, noi am surprins în imagini câțiva școlărei de la grupa pregătitoare a Școlii „Sfinții Trei Ierarhi” din Hanu Conachi și tinerele de la Liceul de Industrie Alimentară din Galați, toate costumate în vestimentație, migălos lucrată, din hârtie și plastic. Dincolo de material, acest spectacol-manifest ni se prezintă ca un semnal de alarmă: Lăsați copacii în picioare și soarele să răsară peste copiii noștri!

 

Maria Stanciu

foto: site-ul Primăriei Galați, Petru Iura, Maria Stanciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *